Доступність посилання

ТОП новини

На сьогодні для екстрадицiї росiянина Ґанґана немає правових пiдстав – український омбудсмен


У Росії, за участь у «Марші незгодних», який відбувся в Самарі навесні минулого року, Ґанґана заочно засудили до трьох років позбавлення волі за нібито порушення правил відбування умовного покарання.

Сьогоднi для екстрадицiї росiйського громадянина, одного з органiзаторiв руху «Марш незгодних», члена забороненої в Росiї Нацiонал-бiльшовицької партiї (НБП) Міхаїла Ґанґана немає пiдстав, оскiльки вiдповiдне офiцiйне звернення до Мiнiстерства юстицiї України вiд вiдповiдних росiйських структур не надходило, – йдеться в повiдомленнi прес-служби уповноваженого Верховної Ради з прав людини Нiни Карпачової.

У повiдомленнi наголошується, що 11 сiчня представник управлiння Верховного комiсара ООН у справах бiженцiв Симона Волькен звернулася до Ніни Карпачової щодо справи Міхаїла Ґанґана, затриманого 31 грудня минулого року спiвробiтниками Управлiння боротьби з економiчною злочиннiстю Управлiння МВС у Вiнницькiй областi на виконання запиту правоохоронних органiв Росiї про його екстрадицiю.

Карпачова провела консультацiї з цього питання з керiвниками Генпрокуратури України, Мiн''юсту України та Державного комiтету України у справах нацiональностей i релiгiй.

«За отриманою iнформацiєю, справа Міхаїла Ґанґана має перебувати в компетенцiї Мiн''юсту України, а не Генпрокуратури у зв''язку з тим, що стосовно нього набуло чинностi судове рiшення в Росiйськiй Федерацiї», – йдеться в повiдомленнi.

11 січня російського опозиціонера звільнили з-під варти.

Як повідомив Радіо Свобода голова Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман: «За апеляцією, яка була подана від імені Михайла Ґанґана Апеляційний суд Вінницької області, колегія з кримінальних справ ухвалила рішення про його негайне звільнення з-під варти. Його подальші дії визначаються його статусом особи, яка звернулася за наданням статусу біженця до української влади. Він буде перебувати в процедурі надання статусу біженця і діяти далі відповідно до рішення, яке ухвалять за його клопотанням. Проте не може бути ніякої мови про його екстрадицію».

За участь у «Марші незгодних», який відбувся в Самарі навесні минулого року, Ґанґана заочно засудили до трьох років позбавлення волі за нібито порушення правил відбування умовного покарання.
XS
SM
MD
LG