Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК Грузії затвердила перемогу Міхеїла Саакашвілі на президентських виборах, опозиція не визнає цього результату і мітингує


Центральна виборча комісія Грузії в неділю офіційно затвердила результати позачергових президентських виборів, що відбулися 5 січня. За ними Міхеїл Саакашвілі отримав майже 53 з половиною відсотків голосів і переміг уже в першому колі. Опозиція оскаржує ці результати і стверджує, що вони сфальсифіковані. У неділю опозиційні сили провели в центрі столиці Тбілісі демонстрацію протесту проти офіційних результатів виборів. Демонстрація відбулася без інцидентів. Наступну демонстрацію призначили на вівторок.


Увечері в неділю Центральна виборча комісія Грузії оголосила, що Саакашвілі переміг уже в першому колі позачергових президентських виборів, що відбулися 5 січня. Голова ЦВК Леван Тархнішвілі наголосив, що проведення другого кола виборів виключене.

Уранці цього ж дня Центрвиборчком Грузії офіційно затвердив результати виборів. За ними Міхеїл Саакашвілі отримав майже 53 з половиною відсотків голосів. Його найближчий суперник, кандидат від низки партій об’єднаної опозиції, підприємець-винороб Леван Ґачечіладзе має понад 25 з половиною відсотків.

За затвердження підсумкового протоколу проголосували 7 членів ЦВК з 13. Решта 6, представники опозиції, відмовилися підписувати його.

Опозиція оскаржує ці результати і стверджує, що вони сфальсифіковані.

У неділю опозиційні сили провели в центрі столиці Тбілісі демонстрацію протесту проти офіційних результатів виборів. Демонстрація відбулася без інцидентів. У ній узяли участь, за оцінками, понад 50 тисяч осіб. Наступну демонстрацію призначили на вівторок.

Демонстранти, які на кілька годин цілком перекрили рух у центрі міста, вимагають призначити друге коло виборів. Частина з них додала нову вимогу – визнати перемогу Левана Ґачечіладзе вже в першому колі. Промовці говорили, що на вулиці відбувається «народна інавгурація Ґачечіладзе».

Міжнародні спостерігачі на виборах заявляли, що вони переважно відповідали загальноприйнятим демократичним стандартам. Спостерігачі при цьому звернули увагу на низку серйозних недоліків, але наголосили, що вони не можуть істотно вплинути на результати виборів.

Одночасно з позачерговими президентськими виборами 5 січня в Грузії відбулися також дорадчі плебісцити щодо вступу Грузії до НАТО і перенесення парламентських виборів із осені на весну цього року. За даними ЦВК, вступ Грузії до НАТО підтримали 72 з половиною відсотки учасників плебісциту, проведення виборів навесні, а не восени – майже 70 відсотків.

Інавгурація Міхеїла Саакашвілі на другий президентський термін мала б відбутися приблизно 20–21 січня. Напередодні виборів він подав у відставку з посади Президента. Нині обов’язки голови держави виконує Ніно Бурджанадзе, колишня спікер парламенту.

У суботу Саакашвілі закликав усі патріотичні сили країни, серед них і опозиційні, об’єднатися задля того, щоб «зробити Грузію єдиною і вийти з бідності». Він також заявив, що необхідно «розморозити» відносини Грузії з Росією, які «зіпсувалися» протягом його першого президентського терміну.
XS
SM
MD
LG