Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за президентсько-прем’єрські повноваження набуває все більшої гостроти


Початок протистояння чи робоча ситуація? Юлія Тимошенко заявила, що законопроект про Кабінет Міністрів, який Президент подав до парламенту, скорочує повноваження уряду. А Віктор Ющенко на прохання Прем’єра про необхідність відставки Генпрокурора Олександра Медведька сказав, що це справа парламенту.

Тетяна Ярмощук


Заява проти заяви. Президентський законопроект скорочує повноваження Прем’єр-міністра. Про це Юлія Тимошенко заявила після того, як Президент направив цей законопроект до Верховної Ради. Прем’єр звернулася також до Віктора Ющенка з проханням про відставку Генерального прокурора О. Медведька. Президент відповів: це справа коаліції.

Палиці в колеса Юлії Тимошенко

Стосунки між Ющенком та Тимошенко ніколи не переходили у фазу стійкого миру, вважає політичний експерт Кость Бондаренко. Віктор Ющенко розуміє, що Юлія Тимошенко найсильніша його конкурентка на президентських виборах, тому Секретаріат Президента усіляко намагається вставляти їй палиці в колеса: «Президент бачить у Юлії Тимошенко потенційного конкурента на наступних президентських виборах. Саме цим пояснюється і його гострі заяви щодо Тимошенко, і намагання якимось чином розширити свої повноваження за рахунок повноважень Прем’єр-міністра. Стосунки між ними залишаються ще в рамках пристойності, але в той же час Секретаріат Президента буде робити все для того, щоб понизити рейтинг Прем’єр-міністра. А якщо і будуть якісь серйозні здобутки у діяльності Прем’єр-міністра – приписати їх собі».

Протистояння між Ющенком та Тимошенко не буде таким відкритим, як 2005 року

Так вважає політолог Олександр Палій. До вирішення конфліктних питань, вони намагатимуться підходити виважено: «Протистояння між Ющенком та Тимошенко не буде виноситися на огляд громадськості. Не буде вже такого ексгібіціонізму політиків. Вони вирішуватимуть більш врівноважено, враховуючи той досвід, який країна пережила в 2005-2006 роках, коли значною мірою була відкинута назад. Тому ці політики, швидше за все, будуть намагатися знайти якісь точки дотику. Тим більше, що до президентських виборів ще дуже багато часу».

Експерти ж зазначають, що саме від того, чи будуть внесені зміни до Конституції та якими будуть повноваження напередодні президентських виборів, залежатиме рішення Юлії Тимошенко висувати чи не висувати свою кандидатуру.
XS
SM
MD
LG