Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш мобілізує своїх союзників на Близькому Сході проти Ірану – «щоб потім не було пізно»


Василь Зілгалов Прага, 14 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президент США Джордж Буш завершує своє турне Близьким Сходом. Сьогодні він прибув до Саудівської Аравії. Напередодні американський лідер виступив в Об’єднаних Арабських Еміратах з програмною промовою, де зосередився на ролі демократії в регіоні і різко критикував Іран, як «головного спонсора міжнародного тероризму».

Виступ Джорджа Буша під час візиту до ОАЕ, 14 січня 2008р.
(AFP)
Виступаючи в неділю в Абу-Дабі, Джордж Буш назвав Іран, поряд з «Аль-Каїдою», однією з найбільших загроз мирові у світі: «Іран – сьогодні світовий лідер у державному спонсорстві тероризму. Він виділяє сотні мільйонів доларів терористам повсюди у світі у той час, як його громадяни опинилися під репресіями і економічними труднощами у себе вдома».

США буде найкращим другом вільного Ірану

Джордж Буш також відзначив, що Іран зруйнував сподівання на мир в регіоні, постачаючи зброю Талібану в Афганістані, шиїтським партизанам в Іраку та воєнізованим угрупованням у Лівані. Американський лідер також обвинуватив Іран у викликові ООН щодо подальшої непрозорості його ядерної програми:

«Дії Ірану є небезпекою для всього світу. Тому США посилюють заходи безпеки з нашими друзями в Перській затоці, мобілізують союзників у всьому світі, щоб протистояти цій небезпеці доки не пізно».

Американський президент сказав, що народ Ірану має «багату культуру і таланти», тому він має право жити при владі, яка слугуватиме його бажанням: «Настане день, коли громадяни Ірану матимуть вільну і справедливу владу і ця країна приєднається до співтовариства вільних народів. І коли той день настане, вони будуть мати в Сполучених Штатах Америки чи не найкращого друга».

Джордж Буш також зазначив в Об’єднаних Арабських Еміратах, що США робитимуть усе, щоб демократія на Близькому Сході була реальною, сильною і тривалою.

Прибувши у понеділок до Ер-Ріяду, столиці Саудівської Аравії, Джордж Буш обговорюватиме з королем Абдаллою шляхи зміцнення миру в регіоні та об’єднання зусиль для ізоляції Ірану. Зміцнення миру в регіоні та об’єднання зусиль для ізоляції Ірану — один із пріоритетів візиту. Саме у намаганні нашкодити Тегеранові у його стосунках із сусідами і обвинуватив Джорджа Буша керівник зовнішньо-політичного відомства Ірану Манучер Моттакі під час ефіру телеканалу «Аль-Джазіра».
XS
SM
MD
LG