Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині знову інцидент у колонії суворого режиму


Галина Терещук Львів, 14 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Стан здоров’я двох в’язнів, які 13 січня облили себе бензином у Сокальській виправній колонії, що на Львівщині, задовільний – повідомив Радіо Свобода заступник голови Львівської обладміністрації по роботі з правоохоронними органами Зінон Котик. Уже вдруге за останні 2 місяці у цій колонії засуджені вдаються до акцій непокори на знак протесту.

Зараз у Сокальській виправній колонії працює слідча комісія з Києва, з департаменту виконання покарань. За офіційним повідомленням представника львівської влади, в’язні облились бензином на знак протесту, що у них відібрали телефони, тобто через режим утримання. Як стало відомо, Радіо Свобода, двоє засуджених працювали в обслуговуючій частині, тому паливо їм не було складно дістати. А причиною підпалу стало радше бажання потрапити на лікарняне ліжко. Нині вони перебувають на лікуванні у Львівському СІЗО. Цю думку розділяє правозахисник Олена Бойко. Їй дивно, що через телефони засуджені не на пожиттєвий термін могли піти на акт самоспалення. Адже дістати мобільний телефон у колонії не є проблемою.

Умови утримання в’язнів далекі від європейських

Олена Бойко наголосила на тому, що від часу голодування у листопаді 18-ти в’язнів, які вимагали покращення умов утримання і харчування, нічого так і не змінилось. Нині у Сокальській колонії суворого режиму близько 3 тисяч засуджених, більшість них на довічно, але є й на невеликі терміни. Приміщення тюрми розташовується у старому монастирі.

«Більше людей у камері, аніж по нормі, харчування погане, на день виділяється більше 1 гривні на в’язня, але дозволено необмежені передачі», – зауважила Олена Бойко.

Те, що умови утримання в’язнів далекі від європейських норм, погоджується і заступник голови ОДА по роботі з правоохоронними органами Зенон Котик. Сьогодні в області розробляється проект побудови нової колонії у Миколаївському районі, куди б мали перевезти в’язнів з Сокальської колонії. На побудову потрібно 2 роки, але за умови, якщо уряд виділить гроші. А до того часу мешканцям Сокальщини нічого не залишається, як вірити представникам влади, що режим охорони у колонії дуже посилений.
XS
SM
MD
LG