Доступність посилання

ТОП новини

Розрекламована пляшка: бути чи не бути рекламі алкоголю на українському ТБ?


ГЛАС НАРОДУ:
Чи впливає телереклама спиртного на Ваше ставлення до міцних напоїв?
Володимир, студент:
- Вважаю, що вона велику роль грає, дивлячись рекламу, люди все-таки більше вживають алкоголь і тютюнові вироби.
Ніна, службовець:
- Вони ж зараз дивляться телебачення – це найбільш поширене, чим зараз діти займаються.
Андрій, безробітний:
- Впливає, бо зараз, дивишся, діти в 14 років ходять з пивом і цигаркою в зубах, раніше такого не було.
Ольга, пенсіонер:
- Дуже зараз багато реклами. А через це, я зараз дивлюся, маленькі діти ідуть і смокчуть із банок пиво.
Сергій, працівник МВС:
- ЇЇ взагалі не повинно бути. Це дуже впливає на наших дітей і наше майбутнє.
Наталка Коваленко, Олександр Лащенко

За словами міністра сім''ї, молоді та спорту Юрія Павленка, Україна — один із лідерів у світі за поширенням дитячого алкоголізму. І причина цього, на думку міністра, — неконтрольована реклама спиртного у засобах масової інформації та, зокрема, участь у ній зірок спорту.

Вживання пива з 14 років призвело до хвороби нирок

Причиною смертей двох третин молоді віком від 15 до 20 років стало отруєння алкогольними напоями або нещасні випадки, які трапилися через стан сп’яніння, інформує газета «День». Киянину Олександру зараз – двадцять дев''ять років і з підліткового віку він пристрастився до пива. Ніяких отруєнь чи нещасних випадків з ним не траплялося, але хворобу нирок він нажив. Тому вирішив зі спиртним зав’язати, хоча раніше за компанію міг висушити за раз кілька пляшок:

«Тим більше якщо їду не один, а з кимось, то дорогою додому зайшли в магазин, взяли пиво. Можемо просто посидіти на лавці, якщо сприяють погодні умови. Одну, другу пляшечку. Доки доїхав додому, ще парочку випив. І ось на даний момент я вирішив відмовитись від пива. Раніше я його забагато вживав, і в мене тепер болять нирки. Я пішов у лікарню, і мені заборонили пити пиво, так як воно, м’яко кажучи, не допомагає моїм ниркам».

Як можна заборонити рекламу алкоголю на ТБ, знає Юрій Павленко, міністр сім''ї, молоді та спорту України

Реклама заполонила телебачення, і якщо не вжити заходів, Україна й надалі утримуватиме першість за поширенням дитячого алкоголізму, констатує міністр сім''ї, молоді та спорту Юрій Павленко. В ексклюзивному коментарі Радіо Свобода Юрій Павленко розповів про те, як можна заборонити рекламу алкоголю на українському телебаченні:

«Це, очевидно, необхідно робити законом. Відповідні проекти законодавчих актів є у Верховній Раді України. І ми, як міністерство, будемо максимально сприяти, щоб демократична коаліція підтримала такі рішення. Звичайно, можна рахувати прибутки, які отримуються від продажу алкоголю й тютюну. Можна рахувати ті прибутки, які отримують ЗМІ за рекламу цих виробів. Але ми повинні розуміти пріоритет. Якщо ми хочемо вмерти як нація, тоді давайте брати всі ці гроші для того, щоб будувати собі домовину».

«За сучасних умов це нереально»

Зі свого боку, відомий телеведучий Андрій Куликов сумнівається в реальності заборони рекламу алкоголю на українському телебаченні:

«Виходячи з суто сучасних українських умов, я думаю, що це одразу не вдасться. Принаймні тут потрібно дуже багато переконувати, в тому числі і рекламодавців, що це необхідно».

Італійський уряд також бореться з рекламою спиртного

В Італії, як і в Україні, по телевізору теж можна побачити рекламу спиртного. Щоправда, італійський уряд бореться (наразі марно) проти таких рекламних роликів, зазначає італійська кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик.

«Реклама спиртного продукту на італійському телебаченні досить помітна. Водночас її не зустрінеш під час спортивних програм чи трансляції футбольних матчів. У вечірні години неважко натрапили на ролики з рекламою італійського вина. Але важлива деталь! Повідомляють про смакові якості напою, місцевість виробництва — і жодного натяку, що вино піднімає настрій чи допомагає знаходити друзів. Або що, як стверджував в одній телерекламі актор Джордж Клуні, «немає Мартіні – немає вечірки». Саме проти таких сюжетів бореться італійський уряд, котрій уже підготував законопроект про заборону реклами спиртного, де алкоголь виступає, як засіб комунікації».

Молодшає вік дітей на Львівщині, які починають курити, вживати спритні напої та наркотики

Про те, наскільки поширене захоплення зеленим змієм серед українських підлітків на Львівщині, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у цьому регіоні Галина Терещук.

«За останніми даними досліджень, проведених управлінням охорони здоров’я Львівщини, захворюваність серед підлітків зростає щороку на 18%. Водночас молодшає вік дітей, які починають курити, вживати спритні напої та наркотики. Збільшується і кількість неповнолітніх, які позбавилися вагітності. Щомісяця правоохоронні органи подають сумну статистику про 1-2 самогубства серед підлітків. У 66% випадків причиною смерті в 15-17-річних галичан є травми: побиття, ДТП, суїциди, отруєння хімічними речовинами. У клініку Дружньої молоді, що функціонує на базі Львівської обласної спеціалізованої клінічної лікарні, з 2005 року, відколи вона почала діяти, звернулося майже 14 тисяч неповнолітніх осіб по допомогу. Найчастіше вони потребують психологічної підтримки. Зростаючу смертність серед підлітків львівські медики пов’язують перед усім із соціально-економічною ситуацією в Україні. Вважають, що сьогодні підліткам, крім ігрових клубів, мало що може запропонувати місцева влада. Щодо погіршення стану здоров’я, то однією із причин є не тільки екологічна. Головне — відсутність у Львові доступних оздоровчих центрів для дітей. Для більшості сімей у Львові басейни, наприклад, є недоступними через високі ціни за абоненти».

Спорт, алкоголь і тютюн не можуть бути разом

Зараз достатньо включити черговий випуск спортивних новин або трансляцію змагань, і в більшості випадків уже на початку можна побачити рекламу горілки. Водночас головними героями деяких рекламних “пивних” роликів є видатні спортсмени України і кумири для багатьох підлітків. Олімпійській чемпіонці зі спортивної гімнастики Лілії Подкопаєвій також пропонували знятися в рекламі спиртних напоїв.

« Я проти алкоголю і спиртних напоїв, тим більше, що спортсмени завжди пропагують і виступають самі за здоровий спосіб життя. Адже все, що виходить з екранів телевізора чи від ЗМІ, якась реклама чи інформація про те, що тютюнові вироби підтримують якесь спортивне дійство – це не зовсім нормально. Я впевнена, що в силу того, що достатньо фінансується державою. Немає державної програми підтримки спорту і спортивних новин, популяризації спорту і всього, що виходить в ЗМІ. І тому канали, так як вони, в основному, комерційні, намагаються окупити затрати. Мені пропонувала алкогольна компанія рекламувати спиртні напої, але я відмовилася і ніколи це робити не буду, тому що у нас є Фонд здоров’я поколінь і ми завжди стверджуємо, що молоде покоління має бути сильним, здоровим і успішним. А спорт, алкоголь і тютюн не можуть бути разом».

Як можна юридично оформити заборону реклами алкоголю на українському телебаченні?

І юридично, і практично заборонити рекламу спиртного на телебаченні цілком реально, зауважує медіа-юрист Тетяна Котюжинська. Більше того, народні депутати давно вже розглядають таку можливість. Досі розглядають.

«Якщо законодавством буде прийняте таке рішення, то це абсолютно реально. І більше того, це проблема, яка давно вже обговорюється, і є певні «за» і «проти» цього. І вже у Верховній Раді України минулого і позаминулого скликання розроблялися і обговорювалися законопроекти щодо заборони реклами алкоголю і тютюну на телебаченні, на радіо і зовнішніх носіях. І наскільки мені відомо, абсолютно проти цього виступають асоціації телевізійників, асоціації зовнішньої реклами. І тому цей законопроект проходить дуже важко, але такі ідеї постійно виникають у законодавстві».

Боротися з рекламою на телебаченні – це все одно, що боротися з повітряними зміями

А генеральний директор телеканалу ICTV Олександр Богуцький зауважує, що варто не забороняти рекламу спиртного на телебаченні, як пропонує міністр сім’ї, молоді та спорту України Юрій Павленко, а навести порядок із продажем. Саме це може принести користь у боротьбі з поширенням підліткового пияцтва, констатує Олександр Богуцький.

«Питання не в рекламі, а в дисципліні торговельних точок. Насамперед потрібно не продавати пиво чи інші алкогольні напої молоді. Якщо є сумніви, чи є 18 років, чи немає, то перевіряти документи. Далі можна підняти питання щодо продажу спиртного тільки особам від 21 року, так як у Європі чи в США. А боротися з рекламою на телебаченні – це все одно, що боротися з повітряними зміями. Це дуже ефектно, але не ефективно».

Тим часом причиною смертей двох третин молоді віком від 15 до 20 років стало отруєння алкогольними напоями або нещасні випадки, які трапилися через стан сп’яніння, такі дані наводить газета «День».

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG