Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія переоцінила переваги біопалива


Наталія Вікуліна Брюссель, 14 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європа переглядає своє ставлення до біопалива. Комісар ЄС з довкілля визнав: Євросоюз не передбачав проблем, які виникли через плани Європи отримувати з рослин 10 відсотків усього необхідного обсягу палива. Нині Єврокомісія вважає, що краще не виконати намічений план, ніж зашкодити довкіллю.

Високі ціни на нафту, залежність від постачальників енергоносіїв з політично нестабільних регіонів та тиск з боку екологів змусили керівництво Євросоюзу шукати альтернативні носії енергії. Біопаливо здавалося ідеальним рішенням. Це відновлюване джерело енергії — пшеницю, кукурудзу чи ріпак, з яких потім виготовлялося біопаливо, — можна вирощувати в межах Європи.

До того ж біопаливо вважалося нешкідливим для довкілля і здоров’я людей, а його використання замість звичайних видів палива мало б скоротити викиди вуглекислого газу. Такі аргументи переконали Єврокомісію в користі палива, отриманого з рослин, і Брюссель поставив за мету, щоб у країнах ЄС десята частина усього палива була біологічного походження.

Неочікувані наслідки екологічних намірів

Але не так сталося, як гадалося. Практика засвідчила, що коли зросло виробництво біопалива, то збільшилися і ціни на харчі. З’явилися і неочікувані наслідки: для вирощування рослин на біопаливо у країнах третього світу вирубували тропічні ліси. А кількість викидів вуглекислого газу використання біопалива це все одно не зменшило.

Комісар ЄС з довкілля Ставрос Дімас визнав у нещодавньому інтерв’ю, що і соціальні проблеми виявилися більшими, ніж очікувалося. Тож Єврокомісія збирається представити за тиждень нові, суворіші критерії для виробництва біопалива, однак які саме, ще не відомо.

Речник Комісара ЄС з енергетики Ферран Таррадельяс-Еспуні: «Звичайно, ми збираємося запропонувати суворі критерії з метою забезпечити, щоб біопаливо на європейському ринку вироблялося належним чином. Про які умови йдеться? Це має вирішити Єврокомісія на засіданні колегії 23 січня».

Він наголосив, що ЄС запровадить сертифікацію біопалива і пообіцяв обмежити закупівлю біодизеля з пальмової олії, виробництво якої призводить до вирубування тропічних лісів в Індонезії.

Біопаливо не повинно руйнувати довкілля

Водночас Таррадельяс-Еспуні каже, що Євросоюз не збирається відмовлятися від палива з рослин: «Мета не зміниться. Адже ми отримали чіткий мандат від країн-членів Євросоюзу на Європейській раді минулого березня, що ми маємо запровадити у наших пропозиціях щодо біопалива мету використовувати як мінімум 10 відсотків біопалива. Отже, ми отримали наказ, і як слухняні слуги європейських громадян збираємося виконати це завдання. Однак, безсумнівно, ми маємо це робити без шкоди або принаймні з меншою шкодою, яка трапиться, якщо ми продовжуватимемо використовувати скам’яніле паливо, щоб досягти тієї ж мети».

Пропозиції, які Брюссель оприлюднить наступного тижня, мають містити ідеї, як при виробництві біопалива зберегти розмаїття і не допустити зруйнування тропічних лісів.
XS
SM
MD
LG