Доступність посилання

ТОП новини

Сміття Неаполя не пускає дітей до школи. Італійські науковці проти Папи Ратцінґера (огляд італійських видань)


Наталка Кудрик Рим, 14 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Школярі південноіталійської провінції Кампанія вже котрий тиждень не можуть повернутися до школи через загострення сміттєвої кризи в регіоні. Прибутки пересічних італійців збільшуються, але бідного населення не меншає. Науковці римського університету «Сапієнца» не хочуть бачити Папу Римського у храмі науки.

Неаполь все ще задихається від сміттєвого смороду, і ситуація погіршується щогодини, пишуть усі італійські газети. За даними видання «La Repubblica», лише у столиці регіону Кампанія неприбраними залишаються понад 7 тисяч тонн відходів. Відновилися протести громадян, але й збільшуються загони добровольців, котрі віниками і лопатами допомагають військовим розчищати вулиці. Народні протести поширилися і в інших областях, куди доставляють для переробки неаполітанське сміття. Через надзвичайну ситуацію школи у скандальному регіоні закриті, дома сидять 100 тисяч учнів.

«Corriere della Sera» інформує про початок італійсько-німецької співпраці у боротьбі з мафією. Італійська комісія «Антимафія» проведе зустрічі з посадовцями у Берлніні щодо розслідування відмивання брудних грошей мафіозними структурами. У Німеччині поширена думка: де є піцца, там є і мафія, пише берлінський кореспондент видання, однак тепер німці усвідомлюють, що організована злочинність італійського походження має міцне коріння у багатьох німецьких містах. Приводом стало минулорічне масове убивство італійців у Дуйсбурзі. Калабрійське угруповання «ндранґета» і сицилійська «коза ностра» активізувалися у Східній Німеччині у 90-х роках після падіння берлінського муру. Тоді для криміналу відкрилося широке поле дільяності для інвестування брудних коштів у нерухомість і малі підприємства.

Збільшуються статки італійців водночас дедалі важче зводити кінці з кінцями бідним родинам. Це свідчить, що розрив між бідним і багатим населенням невпинно зростає. Такі висновки Національного банку Італії друкує економічний часопис «Il Sole 24 ore». За останніми даними, загалом Італія постає країною із заможним населенням, хоча розвиток національної економіки сповільнений.

«Папі Римському не місце серед науковців» – під таким заголовком туринська газета «La Stampa» розповідає про запланований на четвер візит понтифіка до престижного римського університету «Сапієнца». Бенедикт XVI має брати участь у відкритті нового академічного року. Однак кілька десятків професорів-фізиків підписали листа до ректора з вимогою не допустити виступ Папи у храмі науки. Як стверджують науковці, 1990 року під час промови у місті Парма тодішній кардинал Йозеф Ратцінґер, цитуючи австрійського філософа, підтвердив, що судовий процес проти італійського фізика та астронома XVII століття Галілео Галілея був виправданим і справедливим. Як відомо, науковця переслідувала католицька церква через його переконання, що Земля обертається довкола Сонця. Подібні висновки, кажуть професори римського університету, принижують і ображають честь сучасної науки.
XS
SM
MD
LG