Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську вперше вводяться муніципальні субсидії


Галина Добош Івано-Франківськ, 14 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – В Івано-Франківську з цього року вводиться часткова компенсація з міського бюджету мешканцям міста на оплату житлово-комунальних послуг. На це буде виділено понад 2 млн. 280 тис. грн. Прогнозують, що таку «муніципальну субсидію» отримає майже 10 тисяч івано-франківців.

Ще у грудні пенсіонерка Ірина Петрівна вирізала з місцевої газети повідомлення про нові тарифи на теплопостачання і підігрів води, які діятимуть з лютого. Старші люди педантично ставляться до розрахунків за житлово-комунальні послуги. І болісно сприймають будь-яке підняття цін, хай навіть це і не позначиться на їхніх загальних витратах завдяки субсидії.

« Ми двоє пенсіонерів, маємо загальний дохід пенсію 1150 грн. Із цієї суми ми маємо субсидію призначену 15%, це приблизно 135 грн. у місяць. На квартиру іде 20 грн. з копійками. Теплокомуненерго іде 92 разом з абонентплатою. Саме менше приходиться на оплату за газопостачання. Вода тепер подорожчала», – сказала Ірина Петрівна.

Тепер Ірина Петрівна сплачуватиме за житлово-комунальні послуги 10% сукупного доходу сім’ї. Інших 5 відсотків бере на себе міський бюджет. Хто витрачав 20%, платитиме 15. Зараз в Івано-Франківську субсидії отримують 6100 сімей. Начальник міського управління субсидій Надія Клюка прогнозує, що з муніципальними їх буде до 10 тисяч.

«Ми очікуємо, що збільшиться кількість сімей, які звернуться до нас, тому що виникне право навіть у тих сімей, які не мають право на субсидії з державного бюджету. Але вони зможуть одержувати часткову компенсацію, поскільки по доходах в них 20% не може виходити, а 15% може виходити якась часткова компенсація», – сказала Надія Клюка.

Як вплине перерахунок пенсій на субсидії – це ніхто не береться передбачити

Пенсії зростуть, але зростуть і витрати на оплату житлово-комунальних послуг. Це визнає міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, хоча теж конкретних цифр ще не називає: «Що стосується зростання цін на комунальні послуги, то вони прогнозуються десь у межах 30% в умовах піднятої ціни на газ. Введенням часткової компенсації десь зі своєї сторони робимо менш відчутний удар на найменш захищені версти населення від підняття цін на комунальні послуги».

При зміні цін і тарифів на житлово-комунальні послуги перерахунок часткових компенсацій проводитиметься без звернень громадян, одночасно з перерахунком субсидій з державного бюджету. Нарахування «муніципальних субсидій» теж не потребує ходіння людей і чекання в чергах. На такі компенсації в цьому році з міського бюджету буде виділено понад 2 млн. 780 тис. грн.
XS
SM
MD
LG