Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ратифікувала угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз та про реадмісію


Перша з цих угод визначає категорії осіб, які за певних умов матимуть право отримувати п’ятирічні чи однорічні багаторазові короткотермінові візи, а також категорії людей, яким оформлюватимуть короткотермінові візи безоплатно. Для решти угода встановлює єдину фіксовану ставку за опрацювання візових анкет на короткотермінові візи в розмірі 35 євро. Угода про реадмісію запроваджує процедуру ідентифікації та безпечного й організованого повернення осіб, які не виконують умов, передбачених для в’їзду і перебування на території України або однієї з держав – членів Європейського Союзу.


«За» проголосували 413 із 447 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Перша з цих угод визначає категорії осіб, які за певних умов матимуть право отримувати п’ятирічні чи однорічні багаторазові короткотермінові візи, а також категорії людей, яким оформлюватимуть короткотермінові візи безоплатно. Для решти угода встановлює єдину фіксовану ставку за опрацювання візових анкет на короткотермінові візи в розмірі 35 євро.

Угода про спрощення оформлення віз передбачає встановлення безоплатного порядку оформлення короткотермінових віз таким категоріям громадян України, як батьки та діти громадян України, які мають дозвіл на перебування в державах-членах ЄС, учні, студенти, громадяни, які подорожують із гуманітарною метою, журналісти, професійні перевізники, члени екіпажів потягів, а також деякі інші особи.

Верховна Рада також ратифікувала угоду між Україною та Європейськими Співтовариствами про реадмісію осіб. Угодою запроваджується процедура ідентифікації та безпечного й організованого повернення осіб, які не виконують умов, передбачених для в’їзду і перебування на території України або однієї з держав – членів Європейського Союзу.

Крім того, угода передбачає полегшення транзитного перевезення таких осіб до країн їхнього походження. Згідно з даною угодою, Україна і ЄС зобов’язуються приймати без зайвих формальностей власних громадян, які порушили режим перебування на території іншої договірної сторони, а також громадян третіх держав за умови пред’явлення доказів, передбачених цією угодою.

При цьому застосування положень щодо реадмісії громадян третіх країн та осіб без громадянства, з якими Україна не уклала двосторонні договори або домовленості щодо реадмісії, відтерміновується на 2 роки з дати набрання чинності даної угоди.

Угоди підписали в Люксембурзі 18 червня 2007 року.

* * * * * * *

Парламент також ухвалив у вівторок постанову про забезпечення прав громадян України на свободу пересування. Постанова передбачає, що Кабінет Міністрів має здійснювати постійний моніторинг виконання ратифікованих угод між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз та про реадмісію осіб.
XS
SM
MD
LG