Доступність посилання

ТОП новини

Словацький та український президенти на спільному кордоні: досягнуто погодження про малий прикордонний рух та спільний контроль на кордоні


Надія Петрів Ужгород, 14 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні в Закарпатській області відбулася офіційна зустріч Президента України Віктора Ющенка з Президентом Словацької Республіки Іваном Гашпаровичем. Глави держав говорили про транскордонне співробітництво, енергетичну співпрацю та забезпечення прав національних меншин.

По закінченні переговорів, президенти розповідають про домовленості мас-медіа
(RadioSvoboda.Ua)
Транскордонна співпраця, малий прикордонний рух між Україною та Словаччиною та спільний контроль на кордоні — такими були основні питання переговорів, які проходили сьогодні між двома президентами. Щоправда головну увагу глави держав приділили енергетиці – тут проблеми виявилися настільки актуальними та складними, що зайняли у президентів не півгодини запланованого часу, а більше двох. Чого досягли, розповів президент України Віктор Ющенко:

«Що стосується енергетичного блоку, ми зупинилися на трьох позиціях. Перша позиція — це проведення 22-23 травня в Києві енергетичного саміту. Друге питання – це започаткування реалізації проекту про перекачування світлої каспійської нафти через «Малу Дружбу», через Словаччину до наших європейських колег. Обидві сторони готові до реалізації цього проекту. Третє питання, яке забрало у нас занадто багато часу, це поставки електроенергії у Словаччину»

Начальник Ужгородської митниці Михайло Порада презентує президентам України та Словаччини новий вантажний термінал напотужнішого на українсько-словацькому кордоні Міжнародного автомобільного пункту пропуску «Ужгород»
(RadioSvoboda.Ua)
Словаччина бачить Україну складовою частиною Європи

Президенти обговорили питання екологічної співпраці, захисту Карпат, дотримання прав і свобод словацької нацменшини в Україні. Щодо останнього — домовилися ще до вересня 2008 року відкрити і в Україні, і в Словаччині відповідні культурні центри. Ще одним аспектом діалогу стало питання європейських амбіцій України. Позицію Словацької республіки в цьому питанні озвучив її Президент Іван Гашпаровіч:

«Словацька республіка не дивиться на Україну, яка би мала вступати до Євроспільноти. Україна в Європі знаходиться. Ми лише підтримуємо ті демократичні процеси і ті демократичні скерування України до Європейських структур . ми активно підтримуємо цю позицію України».

Угоду про малий прикордонний рух можуть підписати вже в лютому

Що ж стосується угоди про малий прикордонний рух між Україною та Словацькою республікою, глави обох держав запевняють, вона практично готова. Можливі ж терміни підписання цього важливого документу окреслює Надзвичайний і Повноважний посол України в Словацькій Республіці Інна Огнівець:

«Зараз угода проходить як з українського, так і з словацького боку внутрішні міжвідомчі погодження. Це звичайний процес. Плануємо, що наступного місяця ця угода буде підписана. Будемо прискорювати процес ратифікації з тим, аби ця угода найближчим часом набула чинності».

Віктор Ющенко повідомив, що вже в травні цього року на кордоні України та Словаччини відкриється новий вантажний термінал. Також, за словами українського Президента, готується офіційний візит глави словацької держави Івана Гашпаровіча до Києва. Попередньо, він відбудеться у вересні-жовтні поточного року.
XS
SM
MD
LG