Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори у Сербії: Європейський шлях чи ізоляція?


Анамарія Рамач Белград, 15 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У неділю 20 січня у Сербії відбудуться президентські вибори, які можуть визначити майбутній шлях Сербії — до зближення з Європою чи до ізоляції, яку підтримуватиме Росія. Наступному президентові доведеться вирішувати і інші складні питання, головним з яких, як вважають оглядачі, буде визнання незалежності провінції Косово.

Після розвалу державного об’єднання з Чорногорією це будуть перші президентські вибори у незалежній Сербії. На посаду президента свою кандидатуру висунуло дев’ятеро претендентів. Поки опитування говорять, що у першому турі жоден з кандидатів не набере більше 50 відсотків голосів.

Лише двоє кандидатів мають шанс увійти до другого раунду

Перший з них нинішній президент Сербії Борис Тадич, голова Демократичної партії, який виступає за євроатлантичну інтеграцію. Характерно, що нинішні вибори безпосередньо пов’язані із завершальним етапом врегулювання остаточного статусу краю Косово. Через це, однією з основних тем у кампанії усіх кандидатів є саме майбутнє провінції. Іншою важливою темою було приєднання країни до Євросоюзу.

Передвиборний агітаційний ролик голови Сербії поєднує обидва згадані моменти: «Маємо право вимагати, щоб Косово залишилося у Сербії і щоб Сербія залишилася на своєму європейському шляху. Лише поважна, авторитетна, стабільна, економічно потужна Сербія відкриває перспективи життя для всіх. Майбутнє громадян є інтересом держави. Це принцип, який я відстоюю».

Другим кандидатом у президенти, який, найімовірніше, ввійде до другого раунду, є Томіслав Николич, представник ультра-націоналістичної Сербської радикальної партії, яка виступає проти співробітництва з країнами Євросоюзу й інтеграції з НАТО та за поглиблення співробітництва з Російською Федерацією.

«За рівноправні стосунки з друзями у світі і за краще майбутнє усіх наших дітей. Тому Сербія у пошуку змін, у пошуку нового президента. Я готовий на цей виклик усім серцем», – заявив Томіслав Николич.

Політичні оглядачі вважають, що президент Тадич зможе випередити свого головного суперника Николича, лише якщо у другому раунді забезпечить підтримку всіх проєвропейських сил – партій правлячої коаліції та опозиційної Ліберально-демократичної партії. Окрім Демократичної партії Тадича коаліцію утворюють і партія «Г17 Плюс», яка виступає за сильну ринкову економіку, та консервативна партія прем’єр-міністра Воїслава Коштуниці, яка у першому раунді надала підтримку іншому кандидатові, Велимиру Іличу.

Представники США та Великобританії не матимуть своїх спостерігачів на виборах

Центральна виборча комісія Сербії минулого тижня ухвалила рішення, яким погоджується на присутність спостерігачів ОБСЄ, а також країн СНД та Словаччини. Одночасно ЦВК відкинула прохання посольств США та Великобританії, щоб їхнi представники стежили за перебiгом виборiв. Це рішення негативно оцінюється як прозахідними партіями, так і політичними аналітиками, які вважають, що воно призведе до негативних наслідків для країни на міжнародному плані.

Право голосувати мають майже 7 мiльйонів виборцiв, більшість з яких заявили про бажання прийти до виборчих урн 20 січня.
XS
SM
MD
LG