Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде в Італії референдум щодо зміни виборчого закону?


Наталка Кудрик Рим, 16 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) — Конситуційний суд Італії сьогодні має винести вердикт, чи можливий референдум щодо зміни виборчої системи в країні. Дату всенародного опитування має призначити уряд орієнтовно на квітень-червень цього року.

Будинок італійського парламенту. Нижня палата депутатів.
Останні років десять політична структура Італії базується на біполяризмі: при владі або лівоцентристська, або правоцентристська коаліція на чолі зі своїм лідером. Кожний з блоків складається з кількох партій, впливових і не дуже. Наприклад, нині правляча ліва коаліція Романо Проді налічує щонайменше 9 партій. Причому деякі з них кардинально відрізняються політичними переконаннями.

І маленькі партії чинять перепони

Під час голосування у двопалатному парламенті часто саме малі партії чинять перепони важливим урядовим рішенням. Прем’єр намагається вести переговори з союзниками по коаліції, але такі дискусії розтягуються в Італії на місяці. Це відповідно блокує роботу кабміну і значно віддаляє процес реформування країни.

Основна мета запропонованих нововведень до виборчого закону полягає у зміні італійського біполяризму на двопартійність. Замість двох блоків – матимуть дві провідні партії.

Представники малих партій помітно тремтять і завзято відстоюють свої позиції. Член лівої Партії зелених П’єрлуїджі Бонеллі: «Ми не можемо підтримати виборчий закон, котрий принижує громадян Італії, забираючи у них право голосу на вибір коаліції, яка б могла керувати державою».

Правоцентристи проявляють більшу одностайність

Маріо Баччіні, представник Союзу християнських демократів: «Я думаю, що ми повинні позбутися ролі партій, які протягом 12 років нічого не зробили. Варто повернути народним обранцям можливість обирати майбутній шлях розвитку країни».

Найбільш ймовірними претендентами на роль провідних політичних сил оглядачі називають ліву Демократичну партію під проводом римського мера Вальтера Вельтроні і об’єднану праву партію теперішнього опозиціонера Сильвіо Берлусконі.

Прибічники усіх політичних сил переконані, що реформа виборчого законодавства неминуча. Існує два шляхи провести цю зміну: через парламент чи ж виносити на всенародне обговорення. Отож Конституційний суд має вирішити питання щодо легітимності референдуму.
XS
SM
MD
LG