Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Польща не можуть порозумітись щодо шенгенських віз


Галина Терещук Львів, 15 січня 2008 ( RadioSvoboda.Ua ) - Другий тиждень на Львівщині неспокійно на українсько-польському кордоні, де мешканці прикордоння перекривають автомобільну трасу. Сьогодні протести відбувались біля приміщення Генерального консульства Польщі у Львові. Люди вимагають запровадження малого прикордонного руху і обурені ситуацією, яка склалась внаслідок зміни процедури отримання громадянами України шенгенських віз.

Протести біля приміщення Генерального консульства Польщі у Львові
Близько 300 мешканців прикордоння блокували і один із митних переходів на українсько-польському кордоні. Вони не пропускали громадян із держав Євросоюзу. А біля генконсульства Польщі у Львові близько 100 людей чекали у живій черзі від 7 години ранку з офіційними запрошеннями від польських працедавців, щоб здати документи на отримання візи. Хоча Генконсульство у Львові, знайомлячи зі змінами візового режиму, чітко заявило, що воно запроваджує так звані крайові польські візи, які будуть довготермінові і безкоштовні, якщо польський роботодавець надасть запрошення. Однак громадяни розповіли Радіо Свобода, що такі візи їм не надають: «Ось людина мене викликає на роботу. Я там працюю вже 5 років». «35 євро ми маємо заплатити за робочу візу». «У мене робоча віза з 1 січня, і в Польщі я маю заплатити податок 150 злотих, а хто за мене заплатить? Тільки я мушу».

150 тисяч українців та поляків живуть з торгівлі на кордоні

Мешканці прикордоння домагаються запровадження спрощеного перетину кордону, так званого малого прикордонного руху, який би охопив територію 50км з обох боків кордону. На Львівщині це 4 райони області і близько 600 тисяч жителів. До слова, Угорщина запровадила спеціальну зону для 700 тисяч закарпатців.

Також учасники пікетів апелювали до керівників Львівської обласної адміністрації та ради, щоб ті врешті зайнялись розвитком регіону і створили обіцяні робочі місця, зокрема на прикордонній території. Адже сьогодні знайти роботу у Мостиському чи Яворівському районі можна за 300-500гривень у місяць.

Нині понад 70 тисяч поляків і 80 тисяч українців, мешканців прикордоння, заробляють на життя тим, що перевозять у Польщу з України алкоголь, цигарки та паливо. Український «човник» заробляє на добу від 10 до 20 доларів. Щоденно, за даними голови Львівської ОДА Петра Олійника, економіка Львівщини та Волині поповнюється завдяки такій прикордонній «торгівлі», на 3,5 мільйони гривень. У місяць це 20 мільйонів доларів. Люди звернулись до українського та польського урядів з проханням ухвалити двосторонню угоду про малий прикордонний рух, який діє з Угорщиною і запроваджує Словаччина.

Генконсул Польщі у Львові Вєслав Осуховський заявив, що не може сьогодні стверджувати, коли саме буде запроваджений малий прикордонний рух: «Потрібен ще час на переговори. Я не можу оголосити, що є у пакеті переговорів між урядами».

А до цього часу обласна влада пообіцяла дипломатові знайти більше приміщення для польського консульства у Львові, щоб у день можна було приймати не 800, а 2 тисячі заяв від українців.
XS
SM
MD
LG