Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко, Яценюк, Тимошенко: Україна нині зацікавлена приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО


Голови держави, парламенту і уряду України розраховують, що рівень готовності держави до нових зобов’язань стане основою для позитивної відповіді під час наступного саміту Україна – НАТО в Бухаресті в квітні цього року. Спільне звернення Президента Віктора Ющенка, Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка і Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до Генерального секретаря Північноатлантичного союзу Яапа де Гоопа Схеффера оприлюднили ввечері в вівторок на президентському сайті. Це звернення відразу скритикувала Партія регіонів.


Голови держави, парламенту і уряду України розраховують, що рівень готовності держави до нових зобов’язань стане основою для позитивної відповіді під час наступного саміту Україна – НАТО в Бухаресті в квітні цього року.

Спільне звернення Президента Віктора Ющенка, Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка і Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до Генерального секретаря Північноатлантичного союзу Яапа де Гоопа Схеффера оприлюднили ввечері в вівторок на президентському сайті.

Політика євроатлантичної інтеграції визначена українським національним законодавством, не спрямована проти третіх держав і має на меті майбутнє членство України в Організації Північноатлантичного договору, наголошено в зверненні.

Автори обіцяють порадитися про це майбутнє членство з українським народом.

Вони сподіваються, що союз НАТО найближчим часом визнає досягнений Україною прогрес у рамках нині чинної програми співпраці – Інтенсифікованого діалогу з питань членства – та відповідних реформ і надасть державі План дій щодо членства.

* * * * * *

До цього офіційного звернення чільні українські керівники вже не раз заявляли про курс України на євроатлантичну інтеграцію і майбутній вступ до НАТО.

Універсал національної єдності, який підписали провідні політичні сили після попередніх парламентських виборів, визначив, що цей вступ має відбутися за результатами референдуму.

Київ вважає, що Україна вже використала всі можливості Інтенсифікованого діалогу і готова до наступного кроку – Плану дій щодо членства.

Водночас Генсек НАТО, коментуючи днями прагнення України приєднатися до Плану дій щодо членства вже на квітневому бухарестському саміті, заявляв, що «просто не знає», якими будуть підсумки цього саміту щодо України, а також Грузії.

Він додав, що радить Україні далі «використовувати Інтенсифікований діалог до кінця».

* * * * * *

Партія регіонів вважає, що заява українського керівництва є «черговим свідченням того, що нинішня влада не дотримується засад Конституції України».

Тільки громадяни України шляхом референдуму можуть змінити позаблоковий статус держави, закріплений в Основному законі країни, і іншого шляху немає й бути не може, мовиться в заяві найбільшої опозиційної партії.

Ця заява оприлюднена ввечері в вівторок на сайті Партії регіонів російською мовою.

Її автори ще раз наголосили, що «нікому не дозволять знехтувати Конституцією й ігнорувати волю» співгромадян.

* * * * * *

У чинній Конституції України немає жодної згадки про позаблоковий чи нейтральний статус української держави.

Немає такого принципу і в чинній Воєнній доктрині 2004 року, натомість у ній ідеться про використання механізмів міжнародної колективної безпеки й про розвиток військово-політичного партнерства та співробітництва України з НАТО і ЄС.

Водночас чинний Закон «Про основи національної безпеки України» 2003 року прямо говорить про «забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства у Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами Співдружності Незалежних Держав, а також з іншими державами світу».

Президент, спікер і прем’єр у своєму зверненні до керівництва НАТО в вівторок підтвердили, що порадяться про вступ до Північноатлантичного союзу з українським народом – як того й прагне Партія регіонів.
XS
SM
MD
LG