Доступність посилання

ТОП новини

Десять правил для нового президента США від Мадлен Олбрайт


Василь Зілгалов Прага, 16 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Мадлен Олбрайт, Держсекретар США у 1997-2001 роках і автор багатьох політичних есе, серед яких «Записки президенту: Як ми можемо відновити репутацію Америки та її лідерство». У недільному числі «Інтернешнел Гералд Трібюн» з’явилася публікація Мадлен Олбрайт, в якій вона дає десять порад майбутньому президентові США. Олбрайт також міркує над якостями, необхідні для президента США в епоху глобальних викликів.

Новий президент США матиме чи не найбільше проблем від часів в’єтнамської війни


Мадлен Олбрайт пише, що кожний наступний президент США опиняється як не перед наростанням кризи, то перед одним чи двома скандалами. Але переможець кампанії цього року, на її переконання, буде мати справу з головними болями, яких не було, мабуть, від часів В’єтнаму. Крім боротьби супроти «Аль-Каїди» та воєнних дій в Афганістані та Іраку, пише Мадлен Олбрайт, нову адміністрацію проекзаменують войовничий Іран, розкол на Близькому Сході, все ще небезпечний режим Пхеньяна, пакистанська буря, російська жорстокість, наростання потуг китайської влади та ще не зовсім зрозумілі муки постфіделевської Куби.

Колишній Держсекретар вважає, що новий президент США не може уникати таких глобальних небезпек, як зміна клімату, боротьба за нафту чи прірва між багатими та бідними.

Президентом бути – не поле перейти

Олбрайт нагадує, що новий президент вестиме націю, яка має напружені збройні сили, виснажені фінанси, падіння довіри і втрату її міжнародного авторитету.

Колишній Держсекретар переконана, що новий президент не зможе діяти успішно без чіткої програми, яка б відповідала проблемам і викликам сьогодення. Олбрайт вважає, що він чи вона має бути також з необхідним темпераментом і характером, щоб займатися з однією з найважливіших праць у світі.

Мадлен Олбрайт не сумнівається, що новий президент має бути готовим мислити критично, що означає ставити питання і вирішувати їх самокритично, не впадаючи у самовдоволення, визнаючи та виправляючи помилки.

Декалог, або десять заповідей новому президентові США

Першою заповіддю нового президента США Олбрайт вважає шанування своїх солдатів, обмеження їхніх місій найголовнішими та повернення їх додому благополучно, як тільки обставини це дозволяють.

Олбрайт попереджає про зазнайство і вузьку партійну обмеженість нового президента, вона нагадує, що «двопартійність – це не лайка». І додає, що ні демократи, ні республіканці не мають монополії на мудрість.

По-третє, Мадлен Олбрайт пише, що Америка унікальна своїми ресурсами, традиціями та ідеалами, а не винятками для неї з правил, щоб змушувати інших підкорятися їй; тортури – не зброя у боротьбі з тероризмом, наголошує колишній Держсекретар, навпаки, каже вона, це образа для американців і подарунок «Аль-Каїді».

Олбрайт вважає, що дії і слова президента можуть змінити поганий імідж Америки у світі. Це, на її думку, означає, що президент повинен буде вперто працювати, щоб відродити віру в американську марку. Вона закликає нового главу США: говоріть виважено; слухайте терпляче; заслуговуйте на повагу, не вимагаючи того; дійсно, боріться кожен день з віссю зла: бідністю, невіглаством та хворобами.

Мадлен Олбрайт наголошує: новий президент США має розуміти, що терористи не воїни, а вбивці. Вони вбивають неозброєних, дітей і мусульман. Вони не пропонують світові іншої перспективи, окрім меча, їх не можна обвинувачувати в ісламському тероризмі за їхні злочини, які зовсім не є ісламськими.

Критикуючи Джорджа Буша-молодшого за помилковість його поглядів на демократію, Олбрайт застерігає нового лідера США від подібного. Вона каже, що Америка без прагнення до більшої свободи не Америка; вона закликає пам’ятати, що демократія має зростати і це не може бути нав’язано силою.

Сьомою заповіддю Олбрайт вважає віру нового президента в американський народ, який набагато більше готовий до жертв, аніж чимало підозрілих політичних діячів, якщо цей народ мають за дорослого і кажуть йому правду, наголошує вона.

Досвідчений політик закликає нового господаря Білого Дому до визнання, насамперед, чесності, а не підлабузництва своїх підлеглих; радники, яких ви найбільше потребуєте, каже вона, ті, що не будуть боятися попередити вас, коли ви помиляєтеся.

На закінчення Мадлен Олбрайт нагадує новому лідерові США, що він має подумати вже на початку президентства, як залишити Білий Дім з високо піднятою головою. А для цього, на її думку, він має не забувати, що обраний на посаду не Богом, а народом.

Можна, мабуть, сміливо рекомендувати ці поради колишнього Держсекретаря новому президентові США й іншим лідерам світу, у тому числі й українському президентові – нинішньому і майбутньому.
XS
SM
MD
LG