Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Чалий: Формат приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО визначатиметься на переговорах


Напередодні, Президент, Голова Верховної Ради і Прем’єр звернулися до Генерального секретаря НАТО із проханням розглянути можливість приєднання України до Плану дій щодо членства в організації на Бухарестському саміті у квітні.

Заступник голови Секретаріату Президента Олександр Чалий зазначив: «Форма інтенсивного діалогу, який ми ведемо з НАТО протягом останніх 4 років, вона фактично вичерпана. Ми всі вимоги виконали. Ми ставимо питання, що під час самміту НАТО, який буде в Бухаресті, ми б хотіли, щоб було розглянуто питання про наше приєднання до Плану дій стосовно членства. Який буде формат цього приєднання, які часові рамки – це буде визначатися шляхом діалогу з країнами НАТО. Зараз ідуть інтенсивні дипломатичні консультації».

Напередодні, Президент, Голова Верховної Ради і Прем’єр звернулися до Генерального секретаря НАТО з проханням розглянути можливість приєднання України до Плану дій щодо членства в організації на Бухарестському саміті у квітні.

Цей крок розкритикувала опозиція. Партія регіонів наголосила: заява українського керівництва є «черговим свідченням того, що нинішня влада не дотримується засад Конституції».

* * * * * * У чинній Конституції України немає жодної згадки про позаблоковий чи нейтральний статус української держави.

Немає такого принципу і в чинній Воєнній доктрині 2004 року, натомість у ній ідеться про використання механізмів міжнародної колективної безпеки й про розвиток військово-політичного партнерства та співробітництва України з НАТО і ЄС.

Матеріали до теми:

• Ющенко, Яценюк, Тимошенко: Україна нині зацікавлена приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО
XS
SM
MD
LG