Доступність посилання

ТОП новини

Автокара: Чи допоможе різке підвищення штрафів зменшити аварійність на українських автошляхах?


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Штрафи за водіння авто в нетверезому стані можуть зрости в Україні до 500 доларів. Зараз тим, хто сідає за кермо напідпитку, загрожує у сім разів менша сума. А у середньому штраф за інші порушення правил дорожнього руху складатиме 100 гривень. Саме таку пропозицію розглядатиме Верховна Рада. Чи допоможе радикальне підвищення штрафів зменшити аварійність на українських автошляхах?

ГЛАС НАРОДУ:
Ви не боїтеся різкого зростання штрафів за порушення правил дорожнього руху?

- Я не боюся, бо я не порушую. Принаймні, будуть тихіше їздити. Права купують, а їздити не вміють.

- Їздиш тверезим за кермом – чого боятися? Але боятися все ж таки будуть, менше будуть водії порушувати правила.

- Доведеться більші хабарі давати. Я намагаюся не порушувати, щоб гірше не було мені ж.

- Я ще не попався. Але стане спокійніше їздити – не захочуть платити.

- У кого крутіша машина – у того пальці «вєером». А так, може, штрафи стримають.
30 тисяч ДТП в Україні щодня


У парламенті зараз зареєстровані шість законопроектів щодо гарантування безпеки дорожнього руху. Як стверджує ініціатор одного з них, народний депутат Володимир Мойсик, на дорогах України офіційно реєструють щодня до тридцяти тисяч порушень правил дорожнього руху (серед них півтори тисячі випадків водіння авто напідпитку).

«Ми пропонуємо штраф за керування у нетверезому стані. Позбавити права керувати на певний строк. Якщо третій раз здійснить порушення, то позбавляти прав довічно. Хай п’яниця продає автомобіль. Хай їздить на таксі».

За статистикою, щороку в ДТП гинуть понад 7 тисяч українців, а близько 37 тисяч травмуються. А штрафи зараз у дев’ять разів менші, ніж у Росії і у тридцять разів менші, ніж у Польщі. Поки в Україні залишатимуться такі «дитячі» покарання за нехтування правилами дорожнього руху, ситуація на автошляхах не зміниться, переконує інспектор київського ДАІ Микола.

«Треба підвищити тарифи по штрафах. Без цього порядку не буде. Раніше ДАІ поважали. Посвічення водія не вилучається за керування авто у нетверезому стані».

Гонщик, телеведучий Олексій Мочанов теж виступає за підвищення штрафів для тих, хто неналежно поводить себе за кермом:

«Суворі штрафи дозволять навести хоч якийсь лад на дорогах. У Росії зараз сильно підняли штрафи. Мій друг має розкішне авто, так він їздить по Москві на швидкості усього 80 км на годину».

США: 150 доларів за проїзд на «червоне світло»

У Сполучених Штатах штрафують порушників дорожнього руху теж суворіше, ніж в Україні. Наприклад, за проїзд на червоне світло у Нью-Йорку доведеться спустошити гаманець на півтори сотні доларів. Одного разу американський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн теж проїхав на червоний, але, на його щастя, поряд не було жодного поліцейського.

«Що мене вразило, коли я вперше приїхав у Нью-Йорк, коли людина переходить вулицю навіть не на переході, а просто посеред вулиці, то водії зупиняються, пропускаючи пішоходів».

А в Італії права можуть відібрати, якщо водій набере 20 так званих “штрафних пунктів”. Якщо сів за кермо п’яним – втрачаєш десять пунктів. Не пристебнув пасок безпеки – п''ять. А коли розтринькав усю «двадцятку», іди перескладай іспити. Однак італійських водіїв не лише штрафують, а й стимулюють, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у цій країні Наталка Кудрик.

«Порядні учасники дорожнього руху, котрі за 2 роки не скоїли жодного правопорушення, автоматично отримують бонус у два пункти. Італійські права видаються на 10 років, і з системою бонусів можна сягнути максимум тридцяти пунктів. Щоб дізнатися про кількість своїх пунктів, кожний водій може зателефонувати на спеціальний номер і отримати інформацію про стан документів».

Тепер деякі депутати пропонують і в Україні запровадити «європейські» штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Один із ініціаторів більш суворих покарань для безшабашних водіїв — народний депутат Володимир Мойсик. Він, до речі, пропонує не лише суворі штрафи, а й інші види покарань. Зокрема громадські роботи. Тобто, у визначений час охочі покататися напідпитку, спокутуватимуть провину з віником у руках або працюючи санітарами у лікарні. Зі свого боку, ведучий телепрограми «Парк автомобільного періоду» Ігор Моляр вважає, що скільки не підвищуй штрафи, але, якщо водій не знає правил, краще їздити він не буде. А нині, констатує Ігор Моляр, водійська грамотність в Україні — гірше не буває: виїзд на зустрічну смугу або порушення розмітки, неувага до дорожніх знаків – це, на думку ведучого, на жаль, стало буденністю.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG