Доступність посилання

ТОП новини

Грузія: напруга триває, попереду – парламентські вибори


Кирило Булкін Київ, 17 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – На грузинському політичному небосхилі неспокійно. Опозиція і далі вимагає перерахунку голосів на президентських виборах, де Міхеїл Саакашвілі переміг з результатом понад 53%. Сам Саакашвілі демонструє готовність до більшої відкритості, порівняно зі своїм першим терміном. На думку аналітиків, обидві сторони діють з прицілом на парламентські вибори, що мають відбутися навесні.

Розгін демонстрантів у Тбілісі восени минулого року.
Акції протесту опозиції в Грузії тривають від 5 січня – дати голосування на президентських виборах, що, за даними ЦВК, принесли чинному президенту Міхеїлу Саакашвілі перемогу лише з невеликим перевищенням необхідного для обрання в першому турі порогу в 50% голосів.

Опозиція продовжує звинувачувати владу у фальсифікаціях і вимагає перерахунку голосів

Опозиційний кандидат Леван Ґачечіладзе, який на виборах отримав другий результат, 25%, каже, що демонстрації та інші легальні форми протесту триватимуть і далі: «Наша боротьба триває в межах Конституції. Ми не дозволимо цьому перерости в силове протистояння, але протести та невизнання цього уряду триватимуть».

На думку фахівців, перерахунок голосів є малоймовірним. Проте для опозиції нинішні акції протесту є вкрай важливими, оскільки дають можливість «набрати бали» перед парламентськими виборами, що відбудуться навесні.

Першою чималою перемогою противників Саакашвілі в нинішньому протистоянні стало те, що вони добились права пропорційної участі у формуванні нової наглядової ради грузинського громадського мовлення.

«Опозиція має непогані шанси на майбутніх парламентських виборах»

Так вважає політичний аналітик Бакур Квашілава. Експерт каже, що перемога опозиції позитивно позначилась би на політичному розвитку Грузії: «Гадаю, якщо опозиція виграє парламентські вибори, політична культура Грузії радикально зміниться, адже уперше виконавча та законодавча гілки стануть незалежними одна від одної. Тоді країна реально зможе запровадити систему контролю й балансів».

Однак, реальні шанси опозиції залежатимуть від того, чи зможе вона піти на парламентські вибори єдиним блоком, адже нині у її складі найрізноманітніші політичні сили й діячі: від колишніх дисидентів радянської епохи до відверто популістських та проросійських сил.
XS
SM
MD
LG