Доступність посилання

ТОП новини

Співпрацю ісламського світу із Заходом обговорюють на мадридському форумі. У Польщі число безробітних скорочується (Огляд європейської преси).


Олекса Семенченко Лондон, 16 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські видання сьогодні зосереджують увагу на форумі «Альянс цивілізацій», що відбувається в Мадриді і де обговорюються шляхи співпраці між ісламським та західним світами. У Британії ж газети також обговорюють номінації на найвищі британські нагороди в царині кіно.

Близько 350 представників із 80 країн беруть участь у мадридському форумі «Альянс цивілізацій», котрий ініціювала Іспанія і підтримали ООН та Туреччина. Його метою є продемострувати конкретні шляхи співпраці між ісламським світом та країнами Заходу.

Іспанська La Vanguardia розмірковує, яким чином форум може стати чимось більшим, ніж добрими намірами: «Альянсові слід значно більше загострити цілі, а найголовніше, виразно зазначити, які засоби застосовуватимуть, щоб їх досягти і щоб вони були ефективними. Іспанський уряд, одна з рушійних сил проекту, має позбутися певних суперечностей у своїй зовнішній політиці. Одна така невідповідність полягає у присутності Іспанії у Середземноморському Союзі, пропонованому президентом Франції Ніколя Саркозі, який є одним із найбільш запеклих опонентів вступу Туреччини до ЄС. А водночас наша країна є одним із лідерів Альянсу…».

А люксембурзький щоденник La Voix du Luxembourg пише: «У багатьох місцях світу насильство певним чином бере на себе право відмови у діалозі й визнанні інших… Без сумніву, діалог між цивілізаціями є найбільшим пріоритетом. Його важко досягти, бо світ є повний тривких стереотипів, кліше накидаються всім групам людей, як меншостям, так і більшості… Ми не можемо не бачити невігластва великого числа людей, які є надто зарозумілими, ледачими або й дурними, щоб виказати цікавість до інших, перш ніж сформувати свою остаточну думку».

Польське видання Polska пише про суттєве зменшення рівня безробіття в країні, він упав до 11 відсотків, а кілька років тому був найвищим у Європі, на рівні 20 відсотків. «Вступ до ЄС дав нашій економіці поштовх і створив сотні тисяч робочих місць… Час уже думати про наступний крок. Можливо, ринок праці має бути відкритим для українців і китайців?»

А електронна версія британського щоденника Guardian пише про оголошення номінантів на цьогорічні найвищі британські нагороди в галузі кіно BAFTA. Романтична драма «Спокута» (Atonement) за бестселером письменника Іана МакЮвана зібрала вражаючі 14 номінацій. Газета зазначає: «Спокута має перевагу власного поля на церемонії вручення нагород, де вже довгий час існує певний перегин у бік британських фільмів». Стрічка одержала номінації за кращий фільм, кращого режисера, кращого актора і акторку.
XS
SM
MD
LG