Доступність посилання

ТОП новини

Чия програма капітального ремонту багатоповерхівок краща – суперечка в Івано-Франківську


Галина Добош Івано-Франківськ, 15 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У муніципальній власності в Івано-Франківську 800 будинків на чотири і більше поверхів. І чи не в кожному щось та потрібно ремонтувати. Свої програми ремонтів мають і міськвиконком, і опозиційний до нинішньої влади «Громадський форум Івано-Франківська». Чи не кращим був би компроміс і спільні дії?

Перші панельні будинки в Івано-Франківську були збудовані на вулиці Карпатській. Саме з того часу, а це вже 37 років, тут живе Костянтин із родиною. Інженер-будівельник за фахом, тепер пенсіонер, він вважає, що будинку конче потрібен капітальний ремонт.

Костянтин: «У підвалі оголена вся теплотраса. Для того, щоб не було втрат тепла, треба утеплити. Ніхто не займався вікнами, не дивився, чи потрібно ремонтувати, чи не потрібно, що підлягає заміні за цих 35 років. Сантехніку потрібно міняти, труби, стояки, тому що воно залізне, поіржавіле, корозія з’їдає. То ми самі міняли собі, коли ставили лічильники. А так бажано було б їх перевести із залізних на пластмасові труби».

Зараз в Івано-Франківську є дві програми капітального ремонту будинків: «Околиця», яку розробила громадська організація «Громадський форум Івано-Франківська», та перспективний план комплексних ремонтних робіт і благоустрою прибудинкових територій на три роки, розроблений управлінням житлово-комунального господарства під назвою «Так треба».

«Наша програма від людей»

«Громадський форум» свою програму розробляв упродовж 9 місяців за широкої участі мешканців міста, від яких збирали пропозиції щодо конкретних проблем кожного з будинків. В Івано-Франківську відбулося більше 20 громадських слухань і публічних обговорень на цю тему, в яких взяли участь півтори тисячі городян, зібрано понад 10 тис. підписів. До розробки програми залучалися експерти. Та вона навіть не була внесена на розгляд сесії міської ради. Широка участь громади є основною особливістю та перевагою програми «Околиця», зазначає Юрій Соловей, керівник громадської організації.

Юрій Соловей: «Ця програма перша в Івано-Франківську, яка розроблена не чиновниками, а розроблена знизу, тобто коли мешканці самостійно давали свої пропозиції, що потрібно зробити в будинку і в якій черговості. Натомість програма, яку вносить виконавчий комітет, ...зроблена за принципом, коли працівники ЖЕО умовно, так вони, по крайній мірі, трактують це питання, ходили по будинку, оглядали цей будинок і вирішували самостійно, що в цьому будинку потрібно зробити в першу чергу, що в другу, що в третю. При цьому жодна позиція мешканців будинку не враховувалася».

«Потрібні не декларації, а висновки фахівців»

Та саме цю «широку участь» вважає недоліком начальник міського управління житлово-комунального господарства Петро Косюк. Не можуть соцопитування, за його словами, замінювати висновки фахівців. А муніципальна програма розроблялася упродовж двох місяців окремо кожним ЖЕО і містить дані по кожному будинку.

Петро Косюк: «Вона носить чисто декларативний характер, потребує професійного підходу. Тому що з рулеткою власне ніхто не лазив ні по підвалах, ні по даху, розумієте. Це є декларація. Ми робили комплексне обстеження всіх будинків міста від чотирьох, п’яти і вище, аж до 14-поверхових, які в нас є. У це комплексне обстеження входять: покрівлі, підвальні розгалуження, центральне опалення, гаряче водопостачання, холодне водопостачання, водовідведення, сходові клітки, міжпанельні шви, утеплення панелей, двері, ліфти, електрощитові, димоходи, балкони, стояки інженерних мереж, а також благоустрій біля будинку».

Коли підрахували необхідну на капітальні ремонти будинків у місті суму, вона вийшла вражаючою: 205 мільйонів гривень. Роботи розділено на три роки. Відповідно і три черги ремонтів: «найкритичніша», «дуже болюча» та решта. По загальному бюджету на ремонт аварійних будинків мають 1 мільйон 200 тисяч гривень, по бюджету розвитку міста ще отримають 17,5 мільйонів гривень. А потрібно на цей рік, за підрахунками, 52 мільйони гривень.

Муніципальну програму «Так треба» планують винести на найближче засідання міськвиконкому, а «Громадський форум Івано-Франківська» далі домагатиметься винесення своєї програми «Околиця» на сесію міської ради.
XS
SM
MD
LG