Доступність посилання

ТОП новини

Українське нормативно-правове середовище не відповідає світовим правилам, нормам і тенденціям – експерт


Кирило Булкін Київ, 15 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 133 місце України в рейтингу економічної свободи є свідченням недосконалості українського нормативно-правового середовища. Так вважає директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин, якого Радіо Свобода попросило прокоментувати результати дослідження, проведеного Heritage Foundation і Wall Street Journal.

Василь Юрчишин: Звичайно, це надзвичайно низький показник для країни, яка розраховує найближчим часом розпочати послідовні переговори з Євросоюзом про вступ до ЄС. Це є свідченням лише того, що українське нормативно-правове середовище не відповідає тим світовим правилам, нормам і тенденціям, які сьогодні є домінуючими і які саме визначають конкурентоспроможність і сучасність країни.

Р.С.: Є така думка, що одним із визначальних чинників тут є ставлення держави до малого і середнього бізнесу. Чи можна сказати, що саме цей аспект заважає Україні бути вільною економічно державою, тому що держава не дозволяє вільно розвиватись малому і середньому бізнесу, а чинить тиск?

Василь Юрчишин: Звичайно, це один з показників, і один із вагомих показників. Звичайно, інвесторів дуже часто цікавлять не стільки окремі великі підприємства, які знаходяться в певному специфічному режимі діяльності і які можуть досить легко лобіювати свої інтереси, а до бізнес-середовища загалом. Тому, звичайно, стан і динаміка малого і середнього бізнесу можуть виступати тими критеріями, за якими оцінюється бізнес-середовище. Але зазвичай індексні показники, в тому числі індекс економічної свободи – це комплексний показник, в ньому є 10 підпоказників, які, в свою чергу, також мають свої складові. Не менше значення має якість державного управління, прозорість прийняття нормативно-правових актів, дотримання законів. Тому – так, малий і середній бізнес можуть виступати певним критерієм, але тільки одним із багатьох.

Р.С.: Які ваші очікування від нового уряду? Чи зможе він покращити показник економічної свободи на наступний рік?

Василь Юрчишин: Зараз ситуація досить неоднозначна, тому що Україна знаходиться в складному економічному стані. Зберігаються старі ризики, з’являються нові. Насамперед це інфляційні ризики, ризики, пов’язані з дотриманням прав власності. Тому саме те, як Україна буде рухатись по цих міжнародних індексах – це і буде визначати оцінку діяльності уряду. Потенційно, звичайно, Україна має шанси суттєво покращити ці показники. Але, на жаль, ми є свідками того, що з року в рік ми говоримо про потенціал України, про потенційну привабливість, але донині залишаємось от на цих пасивних місцях, які, звичайно, навряд чи можуть задовольняти як пересічного українця, так і уряди, які намагаються довести свою спроможність.
XS
SM
MD
LG