Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться стерилізувати інфляцію?


Тетяна Ярмощук Київ, 17 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Українська інфляція стає сумною прикметою країни. Чи не пуститься вона вскоки після всіх обіцяних урядом виплат і компенсацій? Уряд каже, він знає, як приборкати інфляцію і обіцяє трохи страшнувату, принаймні для слуху, «стерилізацію грошової маси».


Стерилізація грошей – це нівелювання їхнього впливу в обороті. Міністр фінансів Віктор Пинзеник заявляє про стерилізацію Нацбанком двох мільярдів гривень. На його думку, це дозволить утримати рівень інфляції в межах 10%.

«Цього можна було й не робити»

Стерилізація грошей може здійснюватися шляхом підняття облікової ставки, збільшення резервних вимог для банків, або ж зміною правил валютного регулювання. Грошова стерилізація, яку зараз проводять, це превентивний крок, вважає екс-міністр економіки, БЮТівець Сергій Терьохін, якого можна було б і не робити: «Мені здається, що це є попереджувальний крок. Я б його не робив, тому що ці 6 мільярдів гривень, які теоретично люди можуть принести на споживчий ринок, складають приблизно 4% від щорічного витрачання людей в Україні. Тому це не є проблемою, яка впливає на інфляцію».

«Стерилізація – крок резонний»

Проведення грошової стерилізації сьогодні є резонним кроком, вважає ще один екс-міністр економіки, регіонал Анатолій Кінах: «Ми перевантажені як держава дуже високим рівнем соціального популізму. У 2007 році Національний банк значно збільшив грошову масу у фінансовій системі України, включаючи дуже серйозну масу готівки в обігу. І, безумовно, нам потрібно обмежувати обсяг грошової маси. Кроки зі стерилізації гривні достатньо обґрунтовані».

Завдяки стерилізації уряд справді може втримати задекларований рівень інфляції, вважає колишній заступник керівника Нацбанку Ярослав Солтис: «Це невелика сума, але це буде серйозно, тому що ж працює мультиплікатор. Якщо Нацбанк виймає з обігу 2 мільярди, враховуючи кілька обігів за рік, то це буде значна сума. Це правильний крок Нацбанку».

Протягом 2007 року рівень інфляції сягнув 17%. У проекті державного бюджету на 2008 рік уряд заклав прогнозний рівень інфляції на рівні 9,6%.
XS
SM
MD
LG