Доступність посилання

ТОП новини

Україна і ЄС досягли компромісу в питанні експортних мит і подолали останню перешкоду на шляху Києва до СОТ


Цей компроміс не повною мірою задовольнив обидві сторони – вони «вийшли на рівних» у підході до цього компромісу, сказав Комісар ЄС із питань торгівлі Пітер Манделсон. «Я дуже задоволений, що Україна може рухатися тепер уперед», – сказав єврокомісар. У Робочій групі зі вступу України до СОТ раніше говорили, що в разі, якщо Україна залагодить суперечку з ЄС до середини січня, голосування з приводу її прохання про вступ може відбутися на наступному засіданні Генеральної ради СОТ 5–6 лютого.


Цей компроміс не повною мірою задовольнив обидві сторони – вони «вийшли на рівних» у підході до цього компромісу, сказав Комісар ЄС із питань торгівлі Пітер Манделсон.

«Я дуже задоволений, що Україна може рухатися тепер уперед», – сказав єврокомісар.

Він зазначив, що в перебігу переговорів Україна, зокрема, погодилася обмежити кількість наявних експортних мит і не підвищувати їх у майбутньому.

Інших подробиць Манделсон не надав і зазначив лише, що середа стала «дуже історичним днем» і принесла «дуже важливий прорив».

«Я хочу привітати українських учасників переговорів із результатами і всіх нас – із компромісом», – сказав комісар агентству УНІАН телефоном із Лондона, де відбулися переговори.

У середу в британській столиці, де цього дня перебував Пітер Манделсон, побувала українська делегація в складі віце-прем’єр-міністра Григорія Немирі, заступника міністра економіки Валерія П’ятницького і голови Центру обробки запитів СОТ Світлани Зайцевої.

Суперечність із ЄС навколо експортних мит була останнім питанням, яке Україна мала вирішити для приєднання до СОТ.

Раніше в Євросоюзі заявляли, що домагаються від України юридично оформленого зобов’язання зменшити ці мита, а не самих лише «декларацій про наміри».

Європейський Союз прагнув також гарантій, що Україна не вдаватиметься до інших заходів, які мали б такий самий вплив, як і експортні мита, – таких, як експортні податки чи плата за ліцензування експорту.

Україна пропонувала скоротити, хоча не скасувати, ці мита протягом п’яти років.

ЄС особливо непокоївся через експортні мита на кольорові метали. У Брюсселі ці мита вважали по суті субсидією українських металургійних підприємств.

У Робочій групі зі вступу України до СОТ раніше говорили, що в разі, якщо Україна залагодить суперечку з ЄС до середини січня, голосування з приводу її прохання про вступ може відбутися на наступному засіданні Генеральної ради СОТ 5–6 лютого.

У разі схвалення прийнята країна стає членом Світової організації торгівлі тільки після того, як ратифікує угоду про це. На цю ратифікацію вона має 6 місяців.

До СОТ нині належить 151 країна світу. Із значних економік, крім України, поза СОТ досі перебувають іще Росія й Іран.

ЄС вимагав скасування усіх експортних мит, а Україна, в свою чергу виступала з пропозицією запровадити мораторій на запровадження нових та не підвищувати ставки наявних експортних мит.
XS
SM
MD
LG