Доступність посилання

ТОП новини

Україна має сьогодні передати до НАТО прохання приєднатися до Плану дій щодо членства в альянсі


Наталія Вікуліна Брюссель, 18 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У п''ятницю Брюссель уперше відвідує як міністр закордонних справ Володимир Огризко. Очікується, що головною подією під час його візиту стане передача листа українського керівництва до Генерального секретаря НАТО Яапа де Хоопа Схеффера, в якому Київ висловлює прагнення приєднатися до Плану дій щодо членства в альянсі.


Україна ще на грудневому засідання Комісії з НАТО на рівні міністрів закордонних справ закликала Північноатлантичний альянс підтримати її наміри приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО на саміті альянсу у Бухаресті, що має відбутися в квітні цього року.

Заступник голови Секретаріату Президента України Олександр Чалий заявив цими днями, що формат приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО визначатиметься на переговорах: «Форма інтенсивного діалогу, який ми ведемо з НАТО упродовж останніх 4 років, фактично вичерпана. Ми всі вимоги виконали. Під час саміту НАТО, який буде в Бухаресті, ми б хотіли, щоб було розглянуте питання про наше приєднання до Плану дій стосовно членства. Який буде формат цього приєднання, які часові рамки, буде визначатися шляхом діалогу з країнами НАТО. Зараз ідуть інтенсивні дипломатичні консультації».

Ніяких конкретних обіцянок щодо термінів вступу

Після того, як у штаб-квартирі альянсу отримають заявку від України, обговорення цього питання можуть у лютому розпочати міністри країн НАТО. У будь-якому разі альянс не дає жодних обіцянок, коли Україна вступить до НАТО і чи вступить взагалі. На міністерській зустрічі у грудні Генеральний секретар альянсу де Хооп Схеффер заявив: «Ми будемо продовжувати дискусію щодо прагнень України без зайвих затримок, без зайвого тиску. Як ми завжди казали, і країни НАТО разом з Україною про це знають, цей процес ґрунтується на досягненнях і таким і залишатиметься».

Як би там не було, вже у п''ятницю новий глава зовнішньополітичного відомства України Огризко має передати заявку Києва на приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО.

Під час візиту до Брюсселя він зустрінеться також з Верховним представником ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єром Соланою, з яким обговорить останні події в Україні та регіоні.

Український міністр закордонних справ має провести переговори з бельгійським колегою Карелом де Гухтом, на яких мова піде про двосторонні відносини, але, можливо, також і про шлях Києва до Євросоюзу і НАТО. Пізно ввечері у четвер Огризко вже зустрівся з Комісаром ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер.
XS
SM
MD
LG