Доступність посилання

ТОП новини

На шляху до СОТ перешкод не залишилось


Наталія Вікуліна Брюссель, 17 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Україна і Євросоюз усунули останню перешкоду для вступу Києва до Світової організації торгівлі. Їхня домовленість зайняла багато часу і стала результатом важких переговорів. Так прес-секретар Комісара ЄС з торгівлі Пітер Пауер прокоментував Радіо Свобода домовленість про зменшення українського експортного мита на кольорові метали, яку досягли у середу в Лондоні віце-прем’єр-міністр України Григорій Немиря та Комісар ЄС з торгівлі Пітер Мандельсон.

Надзвичайно важливим кроком уперед і якісним покращенням у відносинах назвав речник домовленість між Україною та Євросоюзом. Він пояснив, що експортне мито є формою протекціонізму, а це насправді не суміщається з правилами СОТ. Тобто, маючи мито, Україна тим самим субсидує власну промисловість. Пауер зазначив, що Київ та Брюссель домовилися поступово скоротити мито на різні види продукції, серед яких зерно, живі тварини, певні чорні і кольорові метали та металобрухт:

«Це важливий крок, який буде запроваджено поступово за деякий час, після того Україна вступить до СОТ», – зазначив прес-секретар Комісара ЄС з торгівлі Пітер Пауер. Він вважає, що в лютому Світова організація торгівлі має ухвалити позитивне рішення щодо членства Києва.

Пітер Пауер: «У політиці нічого не можна сказати зі 100-відсотковою впевненістю. Але нині було б доволі дивним, якби цього не трапилося. Ми прибрали останню перешкоду для цього. Для Євросоюзу членство України в СОТ є великим пріоритетом, для України бути членом цієї організації надзвичайно добре. І я не бачу ні за яких обставин жодних перешкод чи труднощів, щоб цього досягти».

Відкривається шлях для переговорів щодо угоди про вільну торгівлю з Україною

Прес-секретар Комісара ЄС з торгівлі також наголосив, що лондонська домовленість Мандельсона і Немирі важлива також з того погляду, що вона відкриває шлях для переговорів щодо угоди про вільну торгівлю з Україною.

Пітер Пауер: «Ми дуже багато очікуємо від цієї угоди, ми твердо переконані, що в ній зацікавлені і Євросоюз, і Україна. І ми з нетерпінням очікуємо на плідні переговори, що розпочнуться в найближчі тижні».

За словами Пітера Пауера, переговори про створення зони вільної торгівлі Брюссель може розпочати навіть ще до того, як Київ стане членом Світової організації торгівлі. Речник назвав очевидним, що вже існує політична домовленість, яка необхідна для закінчення двосторонньої угоди ЄС з Україною. Тож Єврокомісія, очевидно, не чекатиме ратифікації Києвом членства в СОТ.

Але зона вільної торгівлі, на думку Пауера, потребуватиме подальшого розгляду. За його словами, Єврокомісія з великим нетерпінням очікує на візит Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко до Брюсселя наприкінці січня, на зустрічі з якою предметом дискусії обов’язково стане майбутня вільна торгівля між Україною та ЄС.
XS
SM
MD
LG