Доступність посилання

ТОП новини

Італія: що чекає на уряд Проді після відставка ключового міністра?


Наталка Кудрик Рим, 17 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – В Італії кабінет міністрів Романо Проді знову переживає скрутний період. Правляча лівоцентристська коаліція опинилася на грані розколу після відставки ключового урядовця. Міністр юстиції Клементе Мастелла добровільно залишив позаду, коли його дружину взяли під домашній арешт, звинувативши у корупції. Згодом стало відомо, що й проти самого міністра ведеться розслідування.

Колишній італійський урядовець назвав свій крок викликом державній системі. Клементе Мастелла оголосив, що між владою і родиною він обрав останнє, захищаючи свою гідність.

Дружина політика Сандра Лонардо була керівником регіональної ради південної області Кампанія. Їй інкримунують вимагання хабарів від керівництва однієї місцевої лікарні. До корупційної справи причетні близько 30 чільних посадовців, в тому числі екс-міністр Мастелла. Він та його дружина звинуватили органи правосуддя в умисному переслідуванні. За словами політика, упродовж 30 років він жодного разу не брав і не давав хабаря.

Слідчі підозрюють посадовця у створенні злочинного угруповання, вимаганні та низці інших злочинів.

Під загрозою стабільність італійського уряду

Виглядає, що корупційний скандал регіонального рівня поставив під загрозу стабільність італійського уряду. Екс-міністра юстиції вважали провідною фігурою в кабміні Романо Проді. Клементе Мастелла очолює невелику католицьку партію християнських демократів, котра підтримала рішення свого лідера. Ця партія у верхній палаті парламенту має три мандати. А більшість лівої правлячої коаліції там дуже хитка.

Сам Клементе Мастелла дав чітко зрозуміти, що надалі його партійці ставитимуться прискіпливіше до дій уряду.

«З усією об’єктивністю тепер ми будемо підтримувати уряд ззовні, адже ми не маємо там свого міністра. Не будемо прислужуватися кабміну, як раніше, коли компроміс був вирішальним, щоб триматися купи за будь-яких обставин. Ми з урядом, але займаємо вимушену позицію, до якої нас підштовхнули», – зазначив Клементе Мастелла.

Опозиціонери закликають уряд до відставки

Опозиціонери-правоцентристи переконані, що кабмін перебуває у передкризовому стані. Представник правої партії «Національний альянс» Іньяціо Ла Русса заявив: «Сміттєва біда у Неаполі, скасований виступ Папи Римського в університеті, домашній арешт дружини міністра, котрий тим часом говорить у парламенті про правосуддя... За таких умов у будь-якій країні світу, якщо уряд має хоч трохи гідності, він йде у відставку».

Прем’єр-міністр Італії заявив про підтримку і повну солідарність з колишнім урядовцем. Тимчасово обов’язки міністра юстиції виконуватиме сам глава кабміну Романо Проді.

Екс-міністр Мастелла ще раніше заявляв про можливу відставку у разі зміни виборчого законодавства. У середу Конституційний суд визнав можливим проведення референдуму з виборчої реформи, яка має підвищити для партій прохідний бар’єр до парламенту. Якщо голосування відбудеться, то нечисленна партія Мастелли може опинитися за бортом парламенту.
XS
SM
MD
LG