Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці прикордоння Львівщини тимчасово припинили блокувати прикордонний перехід


Галина Терещук Львів, 17 січня 2008 ( RadioSvoboda.Ua) – Акції протесту на українсько-польському кордоні та біля консульства Польщі у Львові призупинили до 1 лютого. На усіх прикордонних переходах пасажирські та вантажні машини можуть проїхати без перешкод. Однак протестувальники пообіцяли відновити блокування кордону, що тривало протягом тижня, якщо Польща і Україна не підпишуть угоду про малий прикордонний рух. Ця угода мала би полегшити перетин кордону для мешканців прикордонних областей.

Із більшим відкриттям кордонів у ЄС наприкінці минулого року щільніше закрилися кордони Євросоюзу з Україною. Після вступу Польщі до шенґенського простору українцям довелося не лише платити за візу, яка раніше була безкоштовною, але й отримувати її з більшими труднощами і бюрократичними перешкодами.

До запровадження шенґенських віз генконсульство Польщі у Львові щодня приймало 2000 заяв, нині по 800. Процедура сьогодні ускладнена і біля амбасади довгі черги.

«Другий день чекаю. Вчора 10 годин стояв і вже нині з 7-ї ранку. Мене запросили родичі», – пожалівся Радіо Свобода один чоловік із черги.

Більшість займається дрібною торгівлею – заробляють на життя...

Прикордоння Львівщини охоплює 4 райони, а це близько 600 тисяч мешканців. Частина з них – переселенці з Польщі і мають там родичів. Однак більшість займаються дрібною торгівлею. Близько 70 тисяч поляків і 80 тисяч українців з прикордонної території заробляють на життя тим, що перевозять у Польщу з України алкоголь, цигарки та паливо. Такі «мурашки» у день можуть заробити від 10 до 20 доларів. В економіку області від них надходить щомісяця близько 3,5 мільйонів гривень.

Для багатьох мешканців прикордонної зони постало питання щоденного виживання.

– «Я водій-далекобійник, відкриваю робочу візу. Проблема, біда, нема грошей, я не працюю, не приношу нічого додому». – «Яка робота? Що за 300 гривень робити?..» – це вже слова мешканки Мостиського району, яка «ходить з товаром у Польщу».

Цього тижня понад добу півтисячі людей блокували митний перехід «Краковець». Представники Секретаріату Президента та Прикордонної Служби просили людей розійтись і обіцяли, що в лютому буде підписана міждержавна угода про спеціальну зону. А це дасть право жителям прикордонних районів без візи бувати у сусідній державі на території 30 або 50 кілометрів від меж кордону. Протест люди призупинили до лютого.

Обласна влада і Генконсульство Польщі долучилися до вирішення проблем

Жителі прикордоння також вимагають від польського консульства зменшити кількість документів, які необхідно подати для отримання візи. Генконсул Польщі у Львові Вєслав Осуховський пообіцяв поки що лише представникам туристичних фірм, що вони віднині зможуть працювати за спрощеною схемою отримання віз для клієнтів. Для турфірм організують окрему чергу до амбасади.

А Львівська обласна адміністрація займається пошуком більшого приміщення для консульства, щоб його працівники могли у день обслуговувати близько 2 тисяч громадян України. Адже будівництво нового приміщення консульства триватиме ще півтора року.

Тим часом втрати рахують і польські підприємці, які поблизу кордону відкрили крамниці та гуртівні, в яких купували українці.
XS
SM
MD
LG