Доступність посилання

ТОП новини

Польща сподівається підписати з Україною угоду про прикордонний рух у лютому


Єва Поштар Варшава, 17 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Польська сторона готова вирішити проблему щодо перетину кордону з Україною до кінця січня. Але наголошує, що лише угодами проблема не вичерпується.

Виступаючи у середу на брифінгу, керівник міністерства закордонних справ Радослав Сікорський заявив, що Польща налаштована якнайскоріше вирішити проблему двосторонньої угоди про правила місцевого прикордонного руху.

Міністр Сікорський: «Проект угоди майже готовий. Ми налаштовані якнайскоріше підписати її, але пам''ятаймо, що для покращання обстановки на кордоні потрібно покращити інфраструктуру кордонних пунктів пропуску. А вирішення цієї проблеми вимагає часу».

У середу в польському уряді проведені міжвідомчі консультації на тему українсько-польського договору.

Речник міністерства закордонних справ Пьотр Пашковський розповів Радіо Свобода про те, які перешкоди для підписання українсько-польської угоди бачить польський уряд.

У Польщі поспішають і побоюються наростання хвилі злочинності...

Пьотр Пашковський: «На мою думку, проблема зводиться до незадовільного стану прикордонної інфраструктури. Проблеми також і в консульстві у Львові. Воно обслуговує близько 100 відсотків українських заяв про візи. Ми змушені ретельно підготуватись до вирішення цієї проблеми. За нашими підрахунками, 700 тисяч громадян України матиме право отримати документи для малого прикордонного руху».

Поляки побоюються, що близько мільйона українців, що проживають у прикордонній зоні, масово захочуть поїхати у Польщу. Місцева адміністрація хвилюється за можливі негативні наслідки – зокрема, наростання хвилі злочинності, контрабанди.

Та все ж представники польського уряду запевняють, що у січні будуть завершені переговори щодо узгодження кінцевого проекту угоди про малий прикордонний рух. А на початку лютого під час візиту до Києва його зможе підписати прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.
XS
SM
MD
LG