Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН і проблема Косова: глухий кут


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 18 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Нью-Йорку Рада Безпеки ООН не змогла подолати розходжень, обговорюючи майбутній статус Косова, сербської провінції, де більшість становлять албанці. Ця територія відкололася і домагається визнання незалежності з боку міжнародної спільноти.


Рада Безпеки мала намір обмежитись обговоренням звіту Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна про діяльність місії ООН у Косові, яка разом з НАТО і Європейським Союзом займається там адміністративними питаннями. Одначе тему було розширено, бо лідери Сербії та Косова наполягали на своїй участі у засіданні Ради. Їм дозволили, але не разом.

Тадич і Тачі: знай своє місце

Борису Тадичу, президентові Сербії, дали слово на відкритому засіданні, а Хашиму Тачі, прем''єр-міністрові Косова – за зачиненими дверима, оскільки Косово не є членом ООН.

Тадич нагадав Раді Безпеки про її ж таки резолюцію дев''ятирічної давнини за номером 1244. Той документ стверджував, що Косово залишається частиною Сербії. Тадич заявив, що Сербія «ніколи не визнає незалежності Косова і відстоюватиме свою територіальну цілісність і суверенітет демократичним шляхом, за допомогою законних аргументів та дипломатії».

Чи вдасться переконати Москву і Пекін?

Тачі, у свою чергу, наполягав, що незалежність Косова є доконаним фактом і що це буде проголошено, коли США і Європейський Союз підтвердять, що ладні визнати цей факт. Лідер Косова висловив переконання, що незалежність проголосять найближчими тижнями і що нова країна буде незалежною, суверенною й демократичною, країною для кожного, країною, що поважає права меншин. «Усе, що робитиме Косово, буде здійснюватися у тісній співпраці з нашими партнерами у Вашингтоні та Брюсселі».

США та європейські держави виступають за визнання Косова, а Москва й Пекін – проти.

Російський посол Віталій Чуркін заявив, що його країна блокуватиме будь-які спроби визнати незалежність Косова і надати членство в ООН. На думку американського посла Залмая Халізада, Рада Безпеки опинилася у глухому куті й немає ознак, що вона зможе дійти рішення.
XS
SM
MD
LG