Доступність посилання

ТОП новини

Рівняни переконали єврокомісарів у необхідності допомагати мешканцям уражених Чорнобилем територій


Валентина Одарченко Рівне, 17 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Експерти Єврокомісії, які сьогодні працюють на Рівненщині, узгодили започаткування трьох проектів, покликаних мінімізувати наслідки Чорнобильської катастрофи. Деталі знає Валентина Одарченко.

Єврокомісія пропонує більше мільйона євро на два медичних і один економічний проекти. Третина коштів піде на створення обласного перинатального центру на базі першого Рівненського пологового будинку.

Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук зазначив: «Дитяча смертність на Рівненщині більше ніж у півтора раза вища, ніж у цілому по Україні. Перинатальні інфекції – у 2,5 разів більше, ніж по Україні. І все це через те, що в нас не було перинатального центру…».

Учора депутати заклали в бюджеті області на роботу центру 6 із половиною мільйонів гривень. Виконавців проекту визначить тендер. Ініціатори сподіваються, що матимуть відповідну установу через рік.

Другий проект стосуватиметься налагодження роботи телекомунікаційних систем між лікарнями постраждалих районів та головними медичними закладами області.

Третій спрямований на вирощення чистої плодово-ягідної продукції на нині забруднених територіях.

Говорячи про останній проект експерт Єврокомісії Зіннехаген Юрген зазначив: «Передбачений цілий комплекс, щоб населення могло створити такі сади й доглядати за ними, а також продавати свою продукцію. Це, з одного боку, сприятиме зменшенню соціальних проблем, безробіття в цьому регіоні, а по-друге, виробляти радіаційно чисті продукти замість тих, які населення збирає в лісі».

Чорнобильські райони не є «найпроблемнішими у світі»?

Північні райони Рівненщини вважаються депресивними – найвищий рівень безробіття, радіаційне забруднення ґрунтів, високий рівень смертності новонароджених. Однак наприкінці минулого року з вуст чиновників ООН лунали заяви про згортання гуманітарної допомоги мешканцям постраждалих від Чорнобильської аварії територій. Обґрунтуванням слугувало те, що, мовляв, чорнобильські райони не є найпроблемнішими у світі.

Представник Єврокомісії Гордон Лінслі з цього приводу зауважив: «Дійсно, існують різні дані і різні думки фахівців стосовно наслідків аварії. Однак основна наша мета не створити нових наслідків або нової шкоди, пов’язаної з уже існуючою ситуацією. Але абсолютно очевидно, що необхідно продовжувати піднімати якість життя і рівень здоров’я новонароджених, а також поінформованість людей…».
XS
SM
MD
LG