Доступність посилання

ТОП новини

Земля в Криму: міліція розпочала масові перевірки


Володимир Притула Сімферополь, 18 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму міліція розпочала масові перевірки у земельній сфері. Як повідомив Радіо Свобода перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з боротьби з організованої злочинності Геннадій Москаль, до автономії направляються нові бригади оперативних працівників Міністерства внутрішніх справ. І через три роки після Помаранчевої революції на Південному узбережжі Криму процвітає «земельна мафія».

Геннадій Москаль
Зустрічаючись із журналістами у Сімферополі, загалом чогось нового генерал Москаль не розповів. Про щось подібне уже кримчани чули у 2005 році, коли правоохоронні органи викрили сотні резонансних злочинів і правопорушень у земельній сфері. Однак тоді лише деякі справи були доведені до суду, а земля повернута державі. Тепер генерал Москаль, який є радником міністра Луценка і відповідає за Крим, прибув до Сімферополя, щоб проконтролювати роботу бригад оперативних працівників, які вже кілька тижнів перевіряють стан дотримання законності у земельній сфері.

Порушення всюди

За даними першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з боротьби з організованою злочинністю, в результаті звірки рішень місцевих рад та списків осіб, які отримували землю, виявилося, що більшість нових землевласників підставні. Земля за безцінь через підставних осіб переходить на вторинний ринок, де продається за великі гроші. За словами Геннадія Москаля, таких фактів дуже багато, практично, в усіх перевірених місцевих радах: «Біля багатьох селищних і міських рад орудують цілі зграї злочинних угруповань, які виступають земельними маклерами. Одна із селищних рад Великої Ялти навіть виділила один гектар землі відомому злодію в законі на прізвисько «Камо». А він взагалі не є громадянином України!»

Міського голову Сімферополя усунуть?

Геннадій Москаль повідомив, що проситиме міністра Юрія Луценка направити до Криму додаткові бригади оперативних працівників для посилення перевірок. Крім того, такі зловживання виявлені не тільки на Південному узбережжі, але й у Сімферополі. Г. Москаль повідомив, що тут земля роздавалася під контролем лідерів одного із організованих злочинних угруповань. Саме тому він у четвер завершив збір матеріалів для дострокового припинення повноважень і нових виборів міського голови і міської ради Сімферополя. Геннадій Москаль повідомив, що для цього уже в п’ятницю підготує і подасть до Комітету Верховної Ради з питань місцевого самоврядування відповідний законопроект.

Нагадаю, що торік Апеляційний суд Криму визнав незаконним обрання Геннадія Бабенка міським головою Сімферополя, однак той відмовився скласти свої повноваження. Очікується, що Геннадій Бабенко сьогодні виступить з публічною заявою з приводу намірів першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з боротьби з організованою злочинністю Геннадія Москаля.
XS
SM
MD
LG