Доступність посилання

ТОП новини

Сталінську архітектуру Варшави закриють плющовим листям


Єва Поштар Варшава, 18 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Непривітні фасади сталінських будників у центрі Варшави незабаром вкриються плющовим листям. Таку ідею запропонувала польська мисткиня українського походження. Проект Анни Мици вписується у митецькі проекти європейських художників. Вони огортають кольоровим папером відомі громадські будинки з непростим ідеологічним нашаруванням минулого. Одним із них був будинок Рейхстагу в Німеччині.

Так бачить Варшаву мисткиня Анна Мица
(Фото Анна Мушинська, галерея «Захента»)
Свою ідею «міського митецього проекту» мисткиня українського походження Анна Мица втілює спільно із престижною варшавською галереєю «Захента». Вона хоче, щоб пострадянська архітектура Варшави була більш «гуманною».

Анна Мица: «Завдяки митцям покращає вигляд міста, його мешканцям буде приємніше жити у ньому. Такого не було в епоху соцреалізму. Тоді завданням архітектури міста було приголомшувати мешканців, довести до їх відчуження».

Незабаром кожен, хто прибуде у столицю Польщі, зокрема на головний залізничний вокзал Варшава-Центральна матиме змогу побачити твори Анни Мици. У підземному переході на перонах вокзалу відвідувача Варшави вітатимуть мури, прикрашені плющовидним листям. Ідучи далі по вулиці, в напрямку перлини соцреалістичної архітектури Польщі, тобто Палацу культури та науки, турист зустрічатиме все більше й більше зеленого кольору. Зелене листя, підсвітлене уночі прожекторами, прикрашатиме величезні бетонні колони дорожнього мосту. Анна Мица каже, що це тільки початок. Для поширення свого міського мистецького проекту вона шукає ще інші великі будинки у Варшаві.

Напроти будівлі колишнього ЦК Компартії тепер зелена пальма

Анна Мица хоче, щоб непривітні соцреалістичні будинки та індустріальні споруди символічно стали мистецькими об''єктами, щоб їхня нова форма стала цікавішою та привітнішою для мешканців та туристів. Адже дерева у центрі Варшави, в якому бракує зелені, будуть рости десятиліттями. А для того, щоб огорнути великий будинок штучним листям, потрібно лише декілька місяців. Найбільш «зеленим» будинком у Варшаві зараз є новий головний корпус університетської бібліотеки. На його даху ростуть дерева, а на стінах та у вестибюлі панують розлогі плющевидні рослини.

Ідея прикрасити бодай штучною зеленню посткомуністичну архітектуру Варшави виникла серед польських митців декілька років тому. Вони спираються на досвід популярного в країнах Західної Європи так званого «вуличного мистецтва», яке пристосовує для потреб глядача громадський простір великих міст.

Так на одній із головних варшавських площ напроти похмурого будинку колишнього ЦК Компартії поставлена височезна зелена пластикова пальма. Спочатку пальма шокувала варшав''ян, однак зараз вони не уявляють собі столиці без неї.

Польській столиці є в чому наслідувати українську

Молоді архітектори та митці хотіли б, щоб Варшава була не менш зеленою, ніж інші європейські міста. Анна Мица, яка нещодавно побувала в Києві, вважає, що польській столиці є в чому наслідувати українську.

Анна Мица: «Київ набагато красивіше місто. Зараз там зводять багато дуже гарних будинків. Я захоплена плануванням міста, його своєрідною логікою розвитку».

Анна Мица мріє, щоб завдяки її мистецько-архітектурним проектам Варшава, на зразок Києва, стала красивішою та зеленою.
XS
SM
MD
LG