Доступність посилання

ТОП новини

Україна передала до НАТО прохання приєднатися до Плану дій щодо членства в Північноатлантичному альянсі


Міністр закордонних справ України Володимир Огризко у п’ятницю передав Генеральному секретареві НАТО Яапу де Хоопу Схефферу лист від українського керівництва з проханням приєднатися до Плану дій щодо членства в альянсі. Київ ще на грудневому засіданні Комісії з НАТО на рівні міністрів закордонних справ закликав Північноатлантичний альянс підтримати його наміри приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО на квітневому саміті альянсу в Бухаресті. Заявку від України можуть почати обговорювати в лютому міністри країн НАТО. Втім, альянс не дає жодних обіцянок, коли України вступить до НАТО і чи вступить взагалі.


Міністр закордонних справ України Володимир Огризко у п’ятницю передав Генеральному секретареві НАТО Яапу де Хоопу Схефферу лист від українського керівництва з проханням приєднатися до Плану дій щодо членства в альянсі.

Київ ще на грудневому засіданні Комісії з НАТО на рівні міністрів закордонних справ закликав Північноатлантичний альянс підтримати його наміри приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО на квітневому саміті альянсу в Бухаресті.

Заявку від України можуть почати обговорювати в лютому міністри країн НАТО. Втім, альянс не дає жодних обіцянок, коли України вступить до НАТО і чи вступить взагалі.

У грудні Генеральний секретар альянсу заявив, що НАТО буде продовжувати дискусію щодо прагнень України, але цей процес ґрунтується на досягненнях.

******** Можливе приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО заблокувало у п’ятницю роботу Верховної Ради.

Зранку фракцiї Партiї регiонiв i Компартiї перекрили доступ до трибуни i президiї парламенту, вимагаючи вiд Арсенія Яценюка вiдкликати свiй пiдпис пiд листом про приєднання України до Плану дiй щодо членства в Альянсі.

Регіонал Нестор Шуфрич зазначив: «Цей лист є початком конкретної процедури вступу України в НАТО. А про це Україна ніколи не ухвалювала жодного конкретного рішення. Більше того, у 2002 році таке рішення пробували протягти, але воно ухвалено не було».

Натомість спікер парламенту Арсеній Яценюк наголошує, що лист про приєднання України до Плану дiй щодо членства в НАТО підписаний відповідно до законодавства.

Арсеній Яценюк: «Приєднання до плану дій є не що інше, ніж просто поглиблений інтенсифікований діалог з Альянсом. До членства ще дуже і дуже далеко. І думаю, що та пропозиція, яка була мною висловлена, зокрема і на вимогу комуністів та регіоналів була в повному обсязі відображена у листі. Я не бачу сьогодні предмету дискусії. Потрібно спочатку думати за що голосувати, а потім не виходити до залу і кричати, що неправильно підписаний лист. Є закон, є відповідна законодавча база, її треба виконувати».

Через блокування роботи парламенту «регіоналами» і комуністами Арсеній Яценюк оголосив, що наступне засідання Верховної Ради скликається на 25 січня.

«Думаю, що до наступного тижня ми все-таки дійдемо якоїсь згоди, бо я сподіваюся, що блокування не може бути постійним. Мова йде про зрив діяльності однієї з гілок влади. При чому не оправданий зрив», – зазначив Яценюк.

15 січня Президент, Прем’єр і спікер підписали звернення до генерального секретаря Альянсу про приєднання України до Плану дiй щодо членства в НАТО.

Чинний Закон «Про основи національної безпеки України» прямо говорить про «забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства у Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами Співдружності Незалежних Держав, а також з іншими державами світу».

2003 року за цей закон голосувала і фракція Партії регіонів.

Матеріали до теми:

• Ющенко, Яценюк, Тимошенко: Україна нині зацікавлена приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО
XS
SM
MD
LG