Доступність посилання

ТОП новини

Керівник держави Віктор Ющенко дав ексклюзивне інтерв’ю телеканалу «Інтер»


Під час інтерв’ю Президент України Віктор Ющенко окреслив своє бачення нагальних завдань української влади на 2008 рік. Серед них – збереження політичної стабільності у державі, забезпечення продовження високих темпів економічного зростання.


Під час інтерв’ю Президент України Віктор Ющенко окреслив своє бачення нагальних завдань української влади на 2008 рік. Серед них – збереження політичної стабільності у державі, забезпечення продовження високих темпів економічного зростання.

Кажучи про економічний розвиток України у 2008 році, Віктор Ющенко наголосив, що насамперед, йдеться про необхідність тримати під контролем інфляційні процеси.

На прохання телеканалу Президент також прокоментував хід виплат компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР, відповів на запитання про приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО, вступу нашої держави до СОТ.

***

Президент Віктор Ющенко застерігає від ревізії газового ринку

У тому числі – від перегляду ціни на транзит газу територією України.

«Я попередив тих людей, які займаються цим питанням, зокрема голову НАКу. Я знаю, як модно вкидати в публічну дискусію ревізію того чи іншого сектора ринку, в тому числі газового», – сказав Ющенко в інтерв’ю телеканалу «Інтер».

«На цьому ринку в нас далеко не ідеальні обставини, він вибудовується дуже складно. Але в системі координат формування газового ринку повинна бути характерна успадкованість, щоб ми отримали тверду базу, з якої починаємо вести діалог», – підкреслив президент.

Він закликав не переглядати ціну на транзит газу. «Доки ми прив’язані до туркменського газу, є специфічною українська транзитна політика», – наголосив Ющенко.

«Транзит 55 мільярдів кубометрів газу з Туркменістану в Україну на відстань 2,5 тисячі кілометрів – це приблизно та сама ціна транзиту, який робить Україна 127 мільярдів кубометрів російського газу на відстані 1100 км по українській території», – зазначив глава держави.

«Тому, коли я дивлюся дискусії експертів, як хтось змагається в тарифній політиці, робить якусь логістику по рівню тарифної політики в Європі – це все від незнання особливостей. Наша тарифна політика має певні якорі. Піднімати її, на іншому боці отримуючи аналогічне підняття, є нелогічним», - підкреслив Ющенко.

Він також висловив переконання, що відсутність формули ціни на газ для України несе ризик для національного ринку.

«Ціна на газ моделюється не по формулі ціни. Це великий мінус. Тому що кожний рік ми стаємо перед фактом нової ціни. Це формує ризик для національного ринку, зокрема індустріального сектора», – підкреслив він.

Водночас «великим плюсом» він назвав те, що газ, який отримує Україна з Середньої Азії, найдешевший серед газу на альтернативних ринках.

***

Віктор Ющенко: для чого нам СОТ? Матимемо мільярдні виграші

За словами Президента, вступ до СОТ – «це не є самоціль».

«Вихід в одне правове поле з учасниками бізнесу на всіх континентах дає переваги приблизно в 1,5 -1,8% приросту ВВП. Мова йде про мільярдні виграші, які отримає українська національна економіка в різних секторах», – запевнив Ющенко.

«Це наш пріоритет. Ми повинні бути в СОТ, бо це потрібно Україні», – підкреслив він.

Президент нагадав, що 5 лютого генеральна рада СОТ має розглянути питання про вступ України до організації. «Я переконаний, що воно буде розглянуто позитивно», – наголосив Ющенко.
XS
SM
MD
LG