Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відбувся другий Всеукраїнський фестиваль вертепів «Карпатія»


Галина Добош Івано-Франківськ, 21 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вдруге Івано-Франківськ приймав учасників Всеукраїнського фестивалю вертепів «Карпатія», організаторами якого є громадський рух «Народна Самооборона» та мистецьке об’єднання «Остання барикада». Родзинкою став виступ зіркового самооборонного вертепу з політиків і діячів культури, серед яких був і міністр внутрішніх справ, лідер «Народної Самооборони» Юрій Луценко. Це не політичний проект, а культурологічна акція, стверджують організатори фестивалю.


Ще до виступів на сцені біля Ратуші вертепні гурти мандрували містом. Вдруге до Івано-Франківська приїхав вертеп «Гаївчани» з с.Великі Гаї Тернопільської області. У його складі понад 20 учасників: і поважні люди, і молоді. Колектив організували 20 років тому, коли «ще не було ні РУХу, ні Товариства української мови, а вже тоді ходили під синьо-жовтими стрічками». Так каже керівник вертепу, головний редактор газети «Бандерівець» Іван Сута: «Він такого більше сценічного дійства. Сам сценарій – це поєднання двох вертепів: класичного, традиційного християнського і вертеп з патріотичними персонажами. У нас є Степан Бандера, у нас є січовий стрілець, у нас є гуцул і т.д.».

«Зірковий» вертеп

Близько двох десятків вертепних колективів з десяти областей України взяли участь в «Карпатії»: зі Львівщини, Києва, Дніпропетровська, Херсона, Умані, Батурина, Прикарпаття. Тривав фестиваль більше шести годин. Один колектив особливий – так званий зірковий самооборонний вертеп: «Ми брати-пастушки, ми загубили овечок. Ви не допоможете їх відшукати? Брате, стій, немає сили, Ноги об дорогу збили, Та овечки не знайшли.Не стій, не стій – шукай...».

Роль братів-пастушків отримали брати Капранови. У складі самооборонного вертепу виступали також Давид Жванія, Олесь Доній, Володимир Стретович, Юрій Василенко, Володимир Ар’єв, Богдан Бенюк, Роман Чайка, Тарас Чубай, Юрко Покальчук. Мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус роздавав франківську зброю – яйця. Ще один земляк, найсильніша людина світу Василь Вірастюк, грав оборонця, роль другого оборонця, козака Василя, виконував Юрій Луценко: «Козаки – то люди горді, Козаки – то охоронці І народу оборонці».

Культура має бути поза політикою

Організатори фестивалю «Карпатія» називають вертеп одним із найяскравіших видів українського народного мистецтва. Введення нових героїв і сучасних мотивів політичного забарвлення не вважають відступом від традиційних канонів, це «можливість висловити своє ставлення до дійсності, до влади». Це проект не політичний, а культурологічний, наголошують голова мистецького об''єднання «Остання барикада» Олесь Доній і сценарист самооборонного вертепу Олександр Лесюк, він же Лірник Сашко. Олесь Доній: «У нас не є політична акція. Це не є проект політичної партії. Мистецьке об’єднання «Остання барикада» – це те, що не належить до припартійних проектів. Тобто, набагато важливіше, все-таки, українська культура. Як тільки ми звузимо до однієї політичної партії, повірте, це буде втрата для України». Лірник Сашко: «Не треба зводити вертеп, Різдво до політики. Політики минуться, а от народ наш, дух наш залишиться. Різдво, вертепи, ці свята повинні бути над цим усім. Одна мама українська нам цицю давала – і регіоналу, і самооборонцю, і нашоукраїнцю, однакові пісні співала, однакові колискові. Ідея була все-таки дух показати українців – веселий, смішний, яке воно є».

Прес-конференцію в Івано-Франківську Юрій Луценко не проводив. Зате з іншими відомими учасниками свого вертепного колективу зайшов у кілька квартир на майдані Шептицького поколядувати. Гроші за коляду їм не давали, але цукерками і горіхами пригощали.
XS
SM
MD
LG