Доступність посилання

ТОП новини

Смуга Газа залишається у темряві


Вольф Москович Єрусалим, 21 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ізраїль уже четвертий день позбавляє смугу Газа палива у відповідь на постійні ракетні обстріли території Ізраілю. Палестинські джерела попереджають про ймовірну гуманітарну катастрофу. Президент автономії Махмуд Аббас звернувся до ООН, Євросоюзу та Арабської Ліги із закликом про допомогу.

У смузі Газа вчора ввечері відбулась демонстрація тисяч чоловіків, жінок і дітей зі свічками в руках. Вони просять арабські держави допомогти їм у скрутній ситуації.

Єдина електростанція Гази, яка виробляє 30 відсотків усієї електроенергії, припинила роботу. Хоча Ізраїль продовжує постачати 70 відсотків потреб Гази в електроенергії зі власноЇ мережі, цього недостатньо.

І ось результат: Газа у темряві і навіть тиші, бо неможливо підзарядити мобільні телефони.

Газі загрожує гуманітарна катастрофа

Ізраїль пояснює свої дії намаганням примусити адміністрацію «Хамасу», що керує в Газі, припинити постійні ракетні обстріли своєї території.

З ізраїльських джерел стало відомо, що вони вважають ці санкції ефективними. Вчора лише п’ять ракет було випущено зі смуги Газа, а впродовж попередніх трьох днів – сто тридцять.

Однак на перспективу такі економічні санкції стримання непридатні, бо під міжнародним тиском Ізраїль буде змушений їх незабаром зняти. Світова спільнота не може допустити гуманітарної кризи у Газі.

Лідер Палестинської автономії Махмуд Аббас закликав ООН, Євросоюз та держави Арабської Ліги вплинути на Ізраїль у цій справі, а голова місії ООН у Газі Джон Ґінґ заявив: «Не вистачає слів для змалювання відчаю простого цивільного населення. Темрява у Газі – найкраще свідчення цього. І нічого більше не треба, щоб побачити безвихідне становище, яке тут є».

Ізраїль відкинув критику правозахисних груп та Аґентства ООН з допомоги палестинським біженцям, вимагаючи від бойовиків припинити ракетний вогонь.

Єврокомісар у справах зовнішніх стосунків Бенета Ферреро-Вальднер закликала сьогодні Ізраїль відновити постачання палива до Гази та відкрити КПП для гуманітарних та комерційних поставок.
XS
SM
MD
LG