Доступність посилання

ТОП новини

Кияни протестують проти забудови Пейзажної алеї


Богдана Костюк Київ, 21 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Щороку звужується історична частина української столиці: старий Київ потерпає від забудов і знищення старовинних кварталів і зелених зон. Покласти цьому край пробують самі кияни, створюючи неполітичні організації. Днями громадянська ініціатива «Збережи старий Київ» зібрала усіх небайдужих під стінами Міністерства закордонних справ України.

Зовнішньополітичне відомство України виступало одним із замовників будівництва багатоповерхівки з паркінгом і басейном у заповідній зоні – на Пейзажній алеї.

Не все гора стерпить

Вузенька чепурна алейка вздовж київської кручі, якою прогулюються закохані пари, молоді мами з дітлахами, просто не витримає будівельних навантажень, стверджують активісти громадської організації «Збережи старий Київ».

Щоб привернути увагу до можливого знищення цієї природної пам’ятки столичної історії, вони проводили «карнавали нескорених», а тепер вирішили перенести дерев’яний паркан з будмайданчика просто до будівлі МЗС.

Як пояснив ініціатор акції Артем Чапай, забудовники, прикриваючись міністерством, б''ють протестувальників. А нескорені кияни, у відповідь, повертають міністерству його ж паркан. І пишуть на ньому гасло-вимогу: «Забирайте свій паркан – заривайте котлован!». Артем Чапай продовжує: «У даному випадку у нас вистачає сил на одну забудову – це забудова на Пейзажній алеї. Сюди прийшли також місцеві люди. На замовлення МЗС проводиться забудова на території, яка є під охороною ЮНЕСКО».

Міністерство – проти забудови... Та чи не з’являться нові інвестори?

Тим часом керівництво МЗС заявляє, що від будівництва відмовилось, про що місяць тому оголосив тодішній міністр закордонних справ Арсеній Яценюк. А його наступник Володимир Огризко пообіцяв: «Закони мусять поважатись – і це є альфа й омега нашої діяльності. Я, як голова Національної комісії у справах ЮНЕСКО, дуже гостро реагую на будь-які спроби, коли на територіях, що належать до заповідникових зон, ведеться те чи інше неузгоджене з ЮНЕСКО будівництво. Цій темі ми приділимо належну увагу».

А допоки МЗС і громадськість з’ясовують нюанси щодо забудови Пейзажної алеї, не виключено, що на ласий шматок землі у центрі Києва знайдеться новий інвестор. Цінність того чи іншого об''єкту у місті він оцінює з точки зору не її історико-культурного, а грошового еквіваленту, зауважують Артем Чапай та його колеги.
XS
SM
MD
LG