Доступність посилання

ТОП новини

Президент каже «ні!» урядовому спискові першочергової приватизації


Розгляд та ухвалення переліку підприємств, які підлягають першочерговій приватизації, були поспішними, заявляє Президент. І просить Прем’єр-міністра скасувати його. На думку Віктора Ющенка, спочатку потрібно ухвалити закон про державну програму приватизації. «Цього слід було чекати», – кажуть одні. Інші заявляють про те, що уряду не варто скасовувати затвердженого списку підприємств, але необхідно якомога швидше діяти на його реалізацію.

Тетяна Ярмощук


Розгляд та ухвалення переліку підприємств, які підлягають першочерговій приватизації, були поспішними, заявляє Президент. І просить Прем’єр-міністра скасувати його. На думку Віктора Ющенка, спочатку потрібно ухвалити закон про державну програму приватизації.

Потрібен компроміс

Згідно з українським законодавством, перелік підприємств, які підлягають приватизації, визначається у межах відповідної програми, зазначає представниця «Нашої України – Народної самооборони» Ксенія Ляпіна: «Коли програма не ухвалена, постає питання, на якій основі виділено список. Тож зрозуміло, чому виникли питання у Президента. Але ми розуміємо, чому поспішає уряд. Тому що стоять великі завдання щодо приватизації. Компромісом може бути швидке ухвалення парламентом програми, і тоді перезатвердження цього списку вже буде на підставі затверджених у програмі критеріїв та принципів».

«Уряд має швидко діяти на реалізацію»

Уряду не варто скасовувати затвердженого списку підприємств, вважає директор Інституту приватизації Олександр Рябченко, але Кабінету Міністрів необхідно якомога швидше діяти на його реалізацію: «Я вважаю, що його не варто скасовувати, бо це є просто позиція, бажання приватизувати у поточному році. Якщо це є бажання і розуміння того, що то не є команда на приватизацію, тоді ця постанова має право існувати. Як команда на приватизацію, безумовно. Воно просто не може бути виконано, бо саме уряд має ухвалити ще декілька рішень, для того, щоб така команда могла бути реалізована Фондом держмайна. Я вважаю, що уряду варто було б не скасовувати постанову, але дуже швидко діяти на її реалізацію».


До списку підприємств, які уряд вніс до списку першочергової приватизації, увійшли майже 30 підприємств. Зокрема, великий виробник аміаку та карбаміду Одеський припортовий завод та найбільша телекомунікаційна компанія «Укртелеком». Окрім цього, до приватизаційного списку увійшли також по 25% шести обленерго.

У державному бюджеті на 2008 рік закладені 8 мільярдів гривень надходжень від приватизації. Крім цього, ще 12 мільярдів від приватизації обраховуються у позабюджетних соціальних програмах.
XS
SM
MD
LG