Доступність посилання

ТОП новини

Велетенська картина «Мегаісторія України» прибула до Києва


Галина Добош Івано-Франківськ, 22 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У День Соборності в столичному Українському домі розгорнули картину «Мегаісторія України», розміри якої 30 на 5 метрів. Вона містить понад 20 сюжетів з історії і понад тисячу портретів видатних вітчизняних діячів. Її автор – молодий івано-франківський художник Роман Бончук.

Картини Романа Бончука «Мегаісторія України»
27-річний Роман Бончук малює з дитинства, закінчив художню школу. Випускник Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Вигравши грант, два роки вивчав в Гарвардському університеті історію і літературу. Першу виставку мав ще у 18 років, потім були історичні картини, картина-прогноз «Вручення Нобелівської премії Віктору Ющенку». Тож ідея створити велике полотно на історичну тематику, наголошує художник, не була випадковою.

Роман Бончук: «У будь-якому випадку вона б сталась, праця над цим полотном, бо попередньо було безліч спроб, досліджень історії меншими полотнами. Було бажання найширше і найглибше виявити різні сторінки історії. Саме цікаве, що при закінченні роботи мені і 30 метрів замало для всієї історії».

На великому полотні — 30 на 5 метрів — зображені різні сюжети з історії України, починаючи навіть не із заснування Києва, а з племен, що жили на території нинішньої України. І більше тисячі відомих діячів української історії: князі, філософи, полководці, письменники, політичні діячі, включно з сьогоднішніми. Хроніка прослідковується, зазначає Роман Бончук, але вона прихована. Останнім фрагментом стала берегиня, що тримає пульсуюче серце.

Картину писав у заводському цеху

Жодна студія для роботи над таким великим полотном не підійшла б. Тому молодий художник спершу працював в колишній «Сільгоспхімії» в Богородчанах, а потім – у цеху заводу «Автоливмаш». Робота забрала цілий рік. Фінансово допомагав знайомий емігрант, бо пензлів і фарб пішло дуже багато.

Друзі художника, які його підтримують, першими й оцінювали роботи. Один із них – Роман Липка: «Коли я був присутній під час створення (картини), неодноразово бачив, скільки самовіддано Рома працював, вкладав максимум зусиль та енергії. Я б сказав, не просто картина, а картина як звернення іде просто до українського народу».

«Проектів багато – головне не заплутатись»

Першими готове полотно побачили львів’яни. Івано-франківцям навряд чи це вдасться – з технічних причин: де розгорнути отих 30 метрів? Зберігає художник картину в столярному цеху, згорнуту в рулон. Для перевезення орендують вантажівку «Урал». Мету потрапити зі своїм твором до Книги рекордів Гіннеса Роман Бончук перед собою не ставив.

Роман Бончук: «Мені це не потрібно. Це не був спортивний інтерес. Це була робота важка, кожний день. Гіннес можна побити, натягнувши тисячометрове полотно і поставити на ньому одну крапку. Це є шоу-бізнес, а тут інша справа».

Якою буде подальша доля «Мегаісторії України», Роман Бончук не знає. Сподівається, щось вирішиться після Києва. Зізнається, що має безліч ідей, багато проектів, «головне, не заплутатись». Буде малювати, а що – покаже час.
XS
SM
MD
LG