Доступність посилання

ТОП новини

Номінанти на «Оскарів» оголошені. Переможці можуть не прийти


Сергій Драчук Прага, 22 січня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Американська кіноакадемія оголосила номінантів на її цьогорічну найвищу нагороду. Відразу по вісім номінацій на «Оскарів» отримали фільми «Нікуди старим податися» та «І буде кров». А за звання найкращого іноземного кінофільму змагатимуться й кілька стрічок із сусідніх із Україною чи післярадянських держав.

На чолі переліку опинилися цього року фільми, сповнені темряви й жорстокості: кримінальний трилер про провалену операцію продажу наркотиків «Нікуди старим податися» та драма з часів початків видобування нафти в Каліфорнії «І буде кров» – претенденти на вісім «Оскарів» кожен.

По сім номінацій отримали британська історична драма «Відплата» та юридичний трилер «Майкл Клейтон».

Ці стрічки, а також комедія з життя юної вагітної «Джуно» висунені на найкращий кінофільм.

П’ять номінацій має повноформатний мультфільм «Рататуй».

В акторських категоріях відзначилася австралійка Кейт Бланшетт, номінована двічі: як найкраща актриса в головній ролі за фільм «Єлизавета: Золотий вік» і як найкраща актриса другого плану за роль у стрічці «Мене там немає».

За визнання найкращої головної жіночої ролі змагатимуться також британка Джулі Кристі й француженка Маріон Котіяр за роль співачки Едіт Піаф, а ще Лора Линні та Еллен Пейдж.

А на найкращого виконавця головної ролі претендують Джордж Клуні, Данієл Дей-Люїс, Джонні Депп, Томмі Лі Джонз та Віґґо Мортенсен, який зіграв російського гангстера в стрічці «Обіцянки зі Сходу».

Серед «іншомовних» претендентів – фільми польський, казахстанський і російські

Малопоміченою в самих США залишилася категорія «Найкращий фільм іноземною (тобто не англійською) мовою», хоча й про неї оголосила на церемонії в Беверлі-Хіллз у Каліфорнії її ведуча Кейті Бейтс: «На найкращий фільм іноземною мовою – із Ізраїлю „Бофор“, із Австрії „Фальшивомонетники“, із Польщі „Катинь“, із Казахстану „Монгол“ і з Росії – „12“».

Фільм «Катинь» режисера Анджея Вайди розповідає про події навколо винищення Радянським Союзом полонених польських офіцерів у 1940 році. Стрічка «12» Нікіти Міхалкова є рімейком фільму «12 розгніваних чоловіків» 1957 року американського режисера Сидні Лумета, який тоді теж висували на «Оскара». Казахстанський кінофільм «Монгол» про життя Чингісхана зняв іще один російський режисер Серґей Бодров-старший; для Казахстану це перша в його історії номінація.

Іще одна російська стрічка номінується в категорії «Найкращий короткий мультиплікаційний фільм» – це «Моє кохання» про почуття 16-літнього санкт-петербурзького гімназиста позаминулого століття. Її режисер Александр Петров уже має одного «Оскара» за мультфільм «Старий і море», а нинішня номінація для нього вже четверта.

Майбутні переможці можуть не прийти по нагороди

Американська кіноакадемія вибере серед номінантів переможців у всіх категоріях. Уже 80-та церемонія нагородження «Оскарами» запланована в Голівуді на 24 лютого.

Але ще не відомо, чи відбудеться вона так гучно, як завжди, а чи організатори муситимуть цього року змінити її формат через страйк кіносценаристів, що триває вже дванадцятий тиждень.

Якщо страйк не залагодять, сценаристи погрожують влаштувати протест, а голівудські актори з солідарності з ними заявляють, що в такому разі не прийдуть на головну кіноподію року у США.
XS
SM
MD
LG