Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборна боротьба у США


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У передвиборній президентській кампанії у Сполучених Штатах надходить серія первинних виборів, праймеріз, які можуть стати вирішальними у визначенні кандидатів. Боротьба у демократичній партії між головними претендентами – Бараком Обамою і Гілларі Клінтон – загострилася такою мірою, що дійшло до проявів особистої неприязні. У таборі республіканців подібного поки що не зауважили.


За підрахунками, на праймеріз демократів у Південній Кароліні, які відбудуться в кінці тижня, 60 відсотків виборців складатимуть афроамериканці. Отож, сенатор Барак Обама кинув на стіл расовий козир. Виступаючи у негритянській церкві в Атланті, де 40 років тому проповідував Мартін Лютер Кінг, Обама повторив знаменитий заклик борця за громадянські права чорношкірого населення: «Настав час, коли нам конче потрібна єдність».

Християнин з мусульманським минулим?

Під час телевізійних дебатів Обама нагадав, що Гілларі Клінтон колись була директором мережі магазинів «Вол Март», відомої своєю антипрофспілковою позицією. У відповідь сенатор Клінтон заявила, що кошти на агітаційну кампанію Обами збирає власник нетрищ у негритянському районі Чікаго.

Як стало відомо, Обама щойно повернув цьому «власникові нетрищ» 40 тисяч доларів. З другого боку, колишній президент Білл Клінтон, який активно допомагає своїй дружині, назав «вигадкою» твердження Обами, що той від самого початку виступав проти війни в Іраку. Обама ж заявив, що невідомо, хто є його суперником – пані Клінтон чи її чоловік з його потужною партійною машиною.

Між тим, в інтернеті поширюються публікації про мусульманську молодість Обами, наголошується, що його повне ім''я – Барак Хусейн Обама. Сестра Обами Майя в інтерв''ю журналові «Нью-Йорк Таймс Мегезін» сказала, що Барак останні 20 років є християнином. Щоправда, вона нічого не казала про попередні 26 років його життя.

Республіканці уникають образ

Серед республіканців жоден із кандидатів не доходив до випадків особистої ворожнечі. Сенатор Джон МакКейн, переможець праймеріз у Південній Кароліні, казав про ідеї, які споріднюють його однопартійців: «Я прагну номінації від своєї партії, оскільки я певен, що принципи республіканської партії – це віра в те, що здоровий глузд і здібності вільного народу відповідають інтересам Америки. Ми завжди вважали, що найперший обов''язок уряду – захищати країну від ворогів і щоб американський народ був вільний від важкої руки уряду, який витрачає надто багато народних коштів, щоб зробити для людей те, що вони краще зроблять самі для себе».
XS
SM
MD
LG