Доступність посилання

ТОП новини

Латвія висилає російського дипломата


Людмила Пилип Рига, 22 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Латвія висилає російського дипломата за діяльність, несумісну з дипломатичним статусом. Ім’я дипломата офіційно не оприлюднили, однак, за інформацією місцевих ЗМІ, йдеться про першого секретаря посольства Росії Сєргґєя Торопова. У ноті міністерства закордонних справ Латвії зазначено, що перебування в країні згаданого дипломата становить загрозу для державної безпеки Латвійської Республіки.

Згідно з нормами Віденської конвенції про дипломатичні стосунки, російський дипломат, визнаний у Латвії персоною нон грата, має упродовж 48 годин залишити країну.

Міністр закордонних справ Латвії Маріс Рієкстиньш заявив: «Рішення щодо вислання російського дипломата було ухвалене на підставі інформації, отриманої від латвійських структур безпеки. Ми оцінили цю інформацію, і вона свідчить про те, що цей дипломат справді порушив норми Віденської конвенції і його діяльність загрожує державним інтересам Латвії».

Не називаючи прізвище висланого дипломата, керівник зовнішньополітичного відомства Латвії зазначив, що персоною нон грата не є помічник посла Росії Анатолій Коґалов. У грудні 2007 року в латвійських ЗМІ з’явилася інформація про те, що цей дипломат є в «чорному списку» однієї з країн Шенґенської зони. Однак тоді латвійські спецслужби запевнили, що перебування Коґалова в Латвії не становить загрози державній безпеці.

У відповідь Росія вишле латвійського дипломата?

Це вже другий випадок, коли Латвія оголосила персоною нон грата російського дипломата. У 2004 році за шпигунську діяльність з країни був висланий другий секретар посольства Росії Пьотр Уржумов. У відповідь Росія вислала першого секретаря посольства Латвії Юріса Пойканса.

Наразі Москва аналізує обставини останнього дипломатичного інциденту і залишає за собою право на аналогічні заходи.

Цієї можливості не виключають і латвійські посадовці. Міністр закордонних справ Маріс Рієкстиньш з цього приводу зауважив: «Рішення, чи висилати латвійського дипломата, ухвалюватимуть російські державні інституції. Слід зазначити, що латвійські дипломати, які працюють в Росії, чітко дотримуються норм Віденської конвенції» .

Латвія демонструє свій характер

На тлі сусідніх Литви та Естонії між Латвією та Росією останнім часом спостерігались тенденції до покращення стосунків. Відбулась низка візитів до Риги російських посадовців високого ранку, Президент Латвії Валдіс Затлерс отримав запрошення відвідати Росію.

Латвійська влада навіть висловила готовність відзначити діяльність посла Російської Федерації Віктора Калюжного, строк повноважень якого в Латвії незабаром завершується, державною нагородою – Орденом трьох зірок. Таку ж саму нагороду отримає колишній посол США в Латвії Кетрін Тодд Бейлі.

Тим часом, у закордонній пресі пролунало припущення, що, демонструючи м’яку позицію до східного сусіда, Латвія може стати заручником у відносинах між Росією та Євросоюзом.

Ну думку колишнього міністра закордонних справ Латвії Валдіса Біркавса, висилаючи російського дипломата, Латвія має намір вирівняти свої стосунки з Росією.

«Цим кроком Латвія, хоча і трохи запізно, демонструє свій характер. Однак, безумовно, не слід заперечувати, що міністерство закордонних справ країни, як і раніше, проводить прагматичну політику у відносинах з Росією», – зазначив Валдіс Біркавс.

Натомість прем’єр-міністр країни Івар Годманіс наголошує на відсутності політичного підтексту у висланні російського дипломата з Латвії.
XS
SM
MD
LG