Доступність посилання

ТОП новини

Візит міністра Юрія Луценка до Польщі. Росія «пом’якшила» своє ставлення до Польщі (огляд польської преси)


Єва Поштар Варшава, 22 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Польська преса у вівторок коментує візит до Варшави українського міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, а також результати візиту до Москви польського міністра закордонних справ Радослава Сікорського. Газети також пишуть, що світова криза на фондових ринках завітала і до Польщі. Які будуть наслідки для Польської економіки?

Вівторок – другий день візиту до Польщі українського міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. «Газета виборча» помістила інтерв''ю з міністром, у якому Юрій Луценко закликає Польщу «ширше відкрити державний кордон». Журналіст щоденника запитує, чи не можна було раніше вирішити проблеми українсько-польського кордону? «Переговори про це почались ще у вересні», – пояснює український міністр. «Потім були парламентські вибори в Україні та Польщі. Новий уряд в Україні сформувався лише у грудні. Тому ми не ображаємось на поляків», – зазначив Юрій Луценко. Міністр також заявив, що новий український уряд хоче цілковитого анулювання віз для громадян України з боку Європейського Союзу.

Росія намагається покращити відносини з Польщею?

Чимало місця польська преса приділяє у вівторок коментарям про візит до Москви польського міністра закордонних справ Радослава Сікорського. «Газета виборча» наголошує на тому, що міністри Сікорський та Лавров уникали під час переговорів слів, які вказували б на те, що між обома державами існує протистояння. Попри те, що Росія крок за кроком знімає заборону на продаж на своєму ринку польських харчів, Польща не буде поспішати зі скасуванням вето на переговори Росії з ЄС. Змінився тон розмов, однак розбіжності залишились, переконують оглядачі.

Газета «Дзєннік» зауважує, що останніми днями Росія менше тисне на Польщу у справі розміщення американських елементів ПРО. Щоденник наголошує: Москва визнала, що не має права «накладати вето» у цій справі. Однак, колишній міністр оборони Польщі Александер Щигло застерігає: «Це все надто ідеалістичне, щоб було правдою. Росія ніколи не відмовиться від відновлення своїх впливів у цій частині Європи».

Криза на світовому фондовому ринку дається взнаки і у Польщі

У вівторок польські щоденники повідомляють про крах на світовому фондовому ринку. Криза почалась у США, потім перейшла на фондові ринки Азії. Крах на світових біржах відчутний також у Польщі.

За підрахунками фахівців із Варшавської фондової біржі, за останні дні «зникли» фонди на суму близько четвертої частини національного бюджету. Що далі буде зі світовою економікою? Польські інвестори чекають, що робитиме уряд США для подолання економічного спаду.

Луценко говорив і про Євро-2012

Питань економіки не можна обминути і в контексті дводенного перебування у Варшаві міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. Міністр говорив з керівниками Польщі про аспект безпеки під час спільного проведення футбольних змагань Євро-2012. Однак, на його прес-конференції польські журналісти висловили сумнів, чи взагалі обом країнам вдасться успішно підготуватись до змагань. Про такі сумніви пише щоденник «Polska.The Times». Газета повідомляє, що аж ніяк не буде можливості завершити будівництва автошляхів, що мали б з''єднати польські міста, де проходитимуть футбольні матчі. Газета зазначає, що на багатьох відрізках стратегічних автошляхів не почалось навіть проектування. Причина цього – недосконале польське законодавство, а також бюрократичне затягування будівельних процедур. У даній ситуації нам залишається лише чекати на чудо, констатує щоденник.

Українки знайшли «новий» спосіб проникнення до шенґенського простору

Регіональна газета «Super Nowości», що виходить у Підкарпатському регіоні, повідомляє про те, що кмітливі українки знайшли спосіб, щоб проникнути без візи на територію шенґенського простору. «Студентка з України шукає охочого взяти шлюб» – від таких оголошень рясніють інтернет-видання Східної Польщі. Українки готові платити за шлюб у Польщі, зазначає щоденник. Такий шлюб коштує понад тисячу доларів. Представники місцевої державної адміністрації підтверджують існування фіктивних шлюбів за участю громадян України.

«Шлюб – це вагомий аргумент для іноземця, коли він складає заяву про тимчасовий, потім постійний дозвіл на перебування на території Польщі», – визнає урядовець. Коментатори застерігають, що навіть такий фіктивний шлюб несе за собою юридичну відповідальність стосовно спільного майна, також порушень карного законодавства, особливо у випадку сплачування банкових кредитів.
XS
SM
MD
LG