Доступність посилання

ТОП новини

Центральний Банк США призупинив падіння ринків ціною долара


Марія Щур Прага, 22 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Федеральна резервна система США спробувала рестартувати сьогодні американську економіку. Центральний банк Америки знизив головну ставку кредитів для комерційних банків відразу на три чверті відсотка до 3,5%. Таке різке зменшення ставки рефінансування відбувається вперше за понад 20 років. Експерти говорять про «панічну» реакцію з боку керманичів американської економіки на дедалі серйозніші ознаки економічного спаду в США. Вони побоюються, що здешевлення кредитів не врятує американську економіку, але напевно призведе до падіння курсу американського долара.


Центральний Банк США відреагував на різке падіння фондових ринків, тобто цін на акції компаній, в Азії та Європі, що сталося в понеділок. Це падіння, у свою чергу, спровокували погані новини про стан американської економіки. Маючи день на роздуми (в Америці у понеділок був вихідний), Федеральна Резервна Система у вівторок відреагувала різким зниженням головних відсоткових ставок з 4,25% до 3,5%.

Паніка чи засіб заспокоєння?

Ринки здивував не лише розмір зменшення відсоткової ставки – відразу на три чверті відсотка, а й те, що це відбулося на надзвичайному засіданні відповідного комітету Федеральної Резервної Системи. Останнього разу подібні засідання відбулися невдовзі після нападів 11 вересня та кризи на ринку Інтернет-компаній.

Те, що багато трейдерів та аналітиків називає «панічною реакцією» з боку центрального банку США, у Вашинґтоні пояснюють як необхідний засіб заспокоєння ринків. Говорить міністр фінансів США Генрі Полсон: «Гадаю, це дуже конструктивно. Рішення засвідчує цій країні та всьому світу, що наш центральний банк є спритний і спроможний швидко реагувати на зміни на ринку. Гадаю, він допомагає збудувати впевненість».

Центральний банк США ризикує

Деякі трейдери говорять, що вони очікують подальшого скорочення відсоткової ставки центрального банку ще на піввідсотка, і то вже наступного тижня.

На думку ринкових аналітиків, американський центральний банк сильно ризикує: якщо його дії не призведуть до бажаного наслідку, в нього вичерпається арсенал засобів для того, щоб зупинити економічний спад у США.

Поки що зменшення відсоткових ставок не вплинуло на поведінку інвесторів. На Нью-Йоркському фондовому ринку інвестори так само позбавляються акцій, як це роблять в Азії та Європі.

А на валютному ринку реакція на дії центрального банку США була миттєвою. Курс американської валюти по відношенню до євро впав на майже 1% і досяг курсу 1 долар і 46 центів за євро.
XS
SM
MD
LG