Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Лановий: Українцям краще зберігати гроші в банку ніж ризикувати з цінними паперами


Мар’яна Драч Прага, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Світові фінансові негаразди докотилися і до України. Український фондовий ринок відкрився у вівторок із падіння курсу акцій на 7 відсотків. Передовсім втратили вартість акції машинобудівних, металургійних та хімічних компаній. Радіо Свобода вирішило обговорити це питання із президентом київського Центру ринкових реформ, доктором економічних наук Володимиром Лановим.

Прага, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Світові фінансові негаразди докотилися і до України. Український фондовий ринок відкрився у вівторок із падіння курсу акцій на 7 відсотків. Передовсім втратили вартість акції машинобудівних, металургійних та хімічних компаній. Радіо Свобода вирішило обговорити це питання із президентом київського Центру ринкових реформ, доктором економічних наук Володимиром Лановим.


Р.С.: Чи відчують це падіння українського фондового ринку пересічні українці, чи воно якось вдарить по їхній кишені?

В.Л.: Думаю, що прямо воно не вдарить, але, на жаль, потенційні інвестори, якими є всі наші громадяни, будуть дуже обережно тепер дивитись у бік фондів, які пропонують інвестиції зі вкладанням у промисловість. Тобто, краще буде для наших громадян зберігати гроші в банку, наприклад, в якомусь великому, ніж ризикувати з цінними паперами: акціями, облігаціями, які можуть не дати прибутків, що їх обіцяють інвестиційні фонди. Тобто, реагування, звичайно, буде, і це теж буде свідчити про обмеження надходження інвестицій, а, значить, у майбутньому – скорочення темпів нашого економічного зростання.

Р.С.: Чи Ви погоджуєтеся з думкою, що український фондовий ринок не є надто розвиненим, і це з одного боку погано, а з іншого добре, бо згортання активності на біржі не може сильно нашкодити загальноекономічній ситуації?

В.Л.: Дійсно, український фондовий ринок контролює тільки частину перетоку внутрішніх капіталів і невеликий за своїми масштабами. Саме тому притік, або відтік іноземних капіталів в країну значно впливає на цю невелику фінансову галузь України. Це не відображає внутрішніх тенденцій як у будь-якій країні, де фондовий ринок свідчить про зростання, або падіння економіки.

Р.С.: Які механізми має українська держава, щоб реагувати на падіння на світових фондових ринках і, зокрема, на українському?

В.Л.: Звичайно, короткотермінових заходів тут недостатньо. Хоча подавлення інфляції, зниження процентних ставок є необхідними засобами збільшення інвестицій і доступності кредитів для більшості підприємств України. Поки що таких можливостей більшість підприємств України немає. В першу чергу це через інфляцію. Але якщо поза інфляцією, то звичайно нам потрібні зниження енергомісткості, реконструкція старих галузей і житловокомунальної, і сільськогосподарської сфери, і так далі. На жаль, більшість цих секторів залишається нереформованими і тому інвестиції туди поки що не направляються. Тому для нас найважливішим є реформування економіки на ринкових принципах там, де зараз відчувається якраз відставання і нестача капіталів, а також, звичайно, боротьба з інфляцією, як я сказав.
XS
SM
MD
LG