Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати підтримують євроатлантичні прагнення України


Про це держсекретар США Кондоліза Райс заявила у середу під час зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком у рамках його робочого візиту до швейцарського Давоса. Як повідомив речник Держдепартаменту США Шон МакКормак, Райс і Ющенко обговорили питання приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО. За його словами, пані Райс знову підтвердила позицію Сполучених Штатів, що двері НАТО мають бути відкритими для тих європейських демократій, які відповідають вимогам членства в Альянсі.


Про це держсекретар США Кондоліза Райс заявила у середу під час зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком у рамках його робочого візиту до швейцарського Давоса.

Як повідомив речник Держдепартаменту США Шон МакКормак, Райс і Ющенко обговорили питання приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО. За його словами, пані Райс знову підтвердила позицію Сполучених Штатів, що двері НАТО мають бути відкритими для тих європейських демократій, які відповідають вимогам членства в Альянсі.

15 січня Президент України, Прем’єр-міністр і Голова Верховної Ради відправили листа до Генерального секретаря НАТО, в якому заявили, що Україна розраховує на приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО під час наступного саміту НАТО в Бухаресті в квітні цього року.

Тим часом Росія заявила, що такі плани України можуть серйозно ускладнити відносини між двома країнами.

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров раніше у середу на прес-конференції у Москві заявив: «Політики в Україні, звичайно ж, передусім виходять з інтересів самої України, але, безумовно, у них є різні погляди на те, яким чином ці інтереси треба відстоювати і просувати. За всіх обставин ми з Україною – найважливіші партнери, сусіди, нас пов’язують тисячі зв’язків в економіці і в культурі, просто людські взаємини. І ми зацікавлені в тому, щоб наша співпраця розвивалась і поглиблювалася».

Матеріали до теми:

• Арсеній Яценюк вважає заяву МЗС Росії про ситуацію щодо вступу України до НАТО – втручанням у суверенні права України • Україна і НАТО: референдум чи швидкий вступ? (Аналіз) • Рішення про вступ України до НАТО має ухвалюватися на всенародному референдумі, вважає Юлія Тимошенко • Раїса Богатирьова: Рiшення про вступ України до НАТО ухвалюватимуть пiсля всенародного обговорення • Лист України вже у Генсека НАТО
XS
SM
MD
LG