Доступність посилання

ТОП новини

Пластикові кошти. Чи можна уникнути новітніх способів шахрайства з пластиковими картками?


Марічка Набока, Надія Шерстюк Кількість банкоматів в Україні за 2007 рік зросла на тридцять шість відсотків, число терміналів, тобто апаратів для розрахунку карткою в магазинах, збільшилося наполовину, підрахували в Українській міжбанківській асоціації членів платіжних систем. Зі зростанням популярності пластикових карток з’явилися і новітні види карткового шахрайства. Скільки українців уже опанували банкомати і користуються пластиковими картками для одержання пенсії, оплати квитанцій на комунальні послуги чи розрахунку у магазинах? І чи можна уникнути новітніх способів шахрайства, пов’язаних із цим?

ГЛАС НАРОДУ:
Як часто Ви користуєтеся платіжними картками і чи знімаєте готівку у банкоматах?
Ольга Михайлівна, заступник директора підприємства:
- Зарплатню на картку нараховують. Я з банкомату готівку знімаю, плачу в магазинах. В основному продукти так купую.
Петро, ремонтник:
- Я не користуюся, не було такої змоги. Я з Закарпаття, з села, тому не мав можливості бачити таку картку на власні очі.
Ірина, працівниця Театру оперети:
- Видали картку на роботі для зарплати. Розраховуюся в магазинах. Продукти й одяг купую, все.
Ігор, працівник банку:
- Дуже часто користуюся. Це дуже зручно. І зарплата на картці, і кредити.
Олена, працівниця банку:
- Дуже зручно, бо не треба носити багато готівки з собою, це безпечний спосіб перевозити гроші.
У пластикових карток стає все більше прихильників

Щомісяця потужні банки встановлюють в середньому двісті, двісті п’ятдесят банкоматів. Головна перевага цих апаратів — зручність і оперативність. У банкоматів збільшується кількість функцій. На приклад, є банкомати, в яких можна поповнити рахунок на картці готівкою, є такі, в яких можна купити ваучер поповнення для мобільного телефону, заплатити за комунальні послуги, переказати кошти з однієї картки на іншу.

«Молода людина років тридцяти, робота якої пов’язана з бізнесовою чи фінансовою діяльністю» — такий узагальнений портрет користувача платіжними картками намалював Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків. Студенти чи пенсіонери воліють мати справу з живими грошима, каже він. Якщо ж ви маєте підозру, що з вашого рахунку зникли гроші (чи то під час транзакції в банкоматі, чи то під час розрахунку карткою у крамниці), негайно телефонуйте в банк. Всі контакти на звороті картки, зазначає пан Сугоняко.

«Якщо клієнт говорить, що певної суми не вистачає, а банк запевняє, що отримано було все, тоді залишається лише до суду подавати, звичайно».

«Проблем вистачає!»

В Україні історія пластикових карток налічує якийсь десяток років, а на Заході ця система існує стільки, що люди навіть не пам’ятають, як їм жилося без кредиток і банкоматів, каже директор української редакції Радіо Свобода Ірина Халупа.

«Спочатку це були своєрідні каси, де кожна людина могла зняти гроші зі свого рахунку. Зараз безпритульні часто чатують на людей, які знімають готівку в банкоматі, щоб почати випрошувати гроші. Були ще скандали, коли злодії приховували камери, щоб бачити паролі, які набирали люди».

Довести банку, що сталася технічна помилка і ти маєш повне право отримати свої «кровні» - справа, що коштує часу, нервів, але все ж таки закінчується позитивним результатом, розповідає киянка Леся. «Ми знімали з банкомату досить значну суму – біля п’яти тисяч, замість п’яти тисяч видали всього дві тисячі, ще три тисячі залишилися в банкоматі з невідомих причин. Нам довелося звертатися в кілька відділень банку, лише через кілька днів ми домоглися, щоб у банку переглянули відеозапис того, як ми знімаємо гроші. І лише тоді ми довели, що ми справді отримали не всі гроші».

Киянка Ольга часто стикалася зі схожими технічними проблемами. Одного разу, розраховуючись карткою в ресторані, вона виявила нестачу на власному рахунку:

«Термінал видав відповідь, що операція не може бути здійснена. Мені видали відповідний чек, я заплатила іншою карткою. Через деякий час я отримала смс-повідомлення, що з першої картки знята та сума, яку нібито термінал не зняв. Мені запропонували прийти у відділення, написати відповідну заяву на повернення коштів. Додати ці чеки... Усе вирішилося тихо й мирно. Взагалі часто виникають проблеми – то не працює термінал, то немає зв’язку з банком. Моя порада: завжди зберігайте чеки на всякий випадок».

Шахрайство та як йому протистояти

Оплата картками через Інтернет — один з ризиків спустошення вашого віртуального гаманця. Ви вказуєте мінімум реквізитів і цим легко можуть скористатися шахраї, розповідає банківський аналітик Євген. «Якщо є інформація про власника картки, пароль зчитується дуже просто, будь-який хакер може зробити це, щоб оплатити якісь свої покупки».

Не розголошувати інформацію про картку і про себе — ось найнадійніший спосіб вберегти свої віртуальні капітали. Адже дійсно, часто через неуважність або ж довірливість власник картки відкриває шахраям шлях до власних грошей, зазначає заступник керівника прес-служби одного з українських банків Олена Кучма.

«Люди зверталися з різними ситуаціями. Це той же банкомат, дзвінки про виграші, щоб людина підійшла до банкомату, зробила щось. А потім виявляється, що з картки знімали гроші, поповнювали чиїсь там мобільні рахунки. Людина сама про себе всю інформацію викладає. Тобто проблема була не в тому, що зламали банкомат, чи поставили якісь камери спостереження, а проблема була в тому, що людина розголосила інформацію про себе».

Жадоба легких грошей і небажання думати, перш ніж щось робити, — ось на чому зазвичай грають шахраї. Тож берегти себе і свої гроші бажають Вам «Звуки життя».

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG