Доступність посилання

ТОП новини

СБУ проводить громадські слухання «Українська Повстанська Армія. Слід в історії»


Кирило Булкін Київ, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Невідомі раніше документи про Українську повстанську армію з архівів НКВД-МҐБ-КҐБ представили співробітники Служби безпеки України у ході перших громадських слухань «Українська повстанська армія. Слід в історії».


На кількох столах у прес-центрі СБУ – символіка українських повстанців, їхнє листування, конверти з таємними наказами, документація УПА і томи з матеріалами слідства. Усі ці документи раніше зберігалися в закритих архівах Служби безпеки України. Тепер вони уперше відкриті для громадськості.

Переглянути їх змогли учасники громадських історичних слухань на тему «Українська повстанська армія. Слід в історії». Ці слухання спільно провели Служба безпеки України та Український інститут національної пам’яті. Участь у них взяли члени робочої групи, створеної при СБУ для вивчення архівних документів, представники громадських організацій та ЗМІ.

Основою досліджень є не ідеологічні настанови, а документи


Про роботу українських істориків щодо дослідження архівних матеріалів, пов’язаних з УПА, розповів співробітник архіву СБУ, кандидат історичних наук Олександр Іщук. На його думку, ці дослідження принципово відрізняються від праць радянських істориків, що ґрунтувалися на пропаганді більше, ніж на наукових фактах.

«Той ривок, який зробила наша українська наука, починаючи від 1991 року, феноменальний. Раніше праці не містили посилання на документи: що казали, те і писали. Тепер нарешті ми можемо бачити різні думки. Публікуються багато точок зору, їх можна порівнювати. Ці точки зору базуються не просто на якихось там ідеологічних настановах, а саме на документах», – зазначив Олександр Іщук.

Документи свідчать: УПА, яку масово підтримувало населення, боролася за незалежну Україну

Радник голови СБУ, науковець Володимир В’ятрович стверджує, що оприлюднення невідомих раніше документів стане проривом у дослідженні історії УПА та її ролі в українській історії:


«Оприлюднення цих документів є чудовою базою для того, щоб донести нарешті дуже багато інформації, якої бракує населенню про Українську Повстанську Армію. Більшість цих матеріалів недаремно так ревно оберігалися спецслужбами радянського режиму, тому що вони однозначно підтверджують, що це була структура визвольного руху, яка ставила собі за мету створення незалежної Української держави. Більше того, вони підтверджують, що ця структура користувалася масовою підтримкою місцевого населення», – наголосив Володимир В’ятрович.

За його словами, матеріали з архівів СБУ будуть далі представлені на фотовиставці «Українська повстанська армія. Історія нескорених». Працівники СБУ та Інституту національної пам’яті планують представити цю фотовиставку в багатьох містах України, а особливо на Сході та Півдні, де в уявленнях про УПА досі панують стереотипи радянської доби.
XS
SM
MD
LG