Доступність посилання

ТОП новини

Чи варто переглядати транзитну ставку на газ для Росії?


Тетяна Ярмощук Київ, 24 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Переглядати чи не переглядати ціну транзиту російського газу українською територією? Президент та Прем’єр мають різні погляди на це питання. Юлія Тимошенко вважає, що це був би доцільний крок. А Віктор Ющенко заявляв, що робити цього наразі не варто.


Ціна газу для України значно збільшилася, а вартість транзиту російського газу українською територією практично не змінилася. Тож прийшов час взятися за це питання, зазначила Юлія Тимошенко. Вона додала, що вже доручила підлеглим провести моніторинг цін, які мають країни із транзитними системами, щоб з''ясувати їх і порівняти з тим, що отримує Україна. Однак, на думку Президента, порушувати це питання поки що не варто.

Потрібно спершу зрозуміти позицію Росії

Транзитна ставка, яку платить Росія Україні за транспортування газу, найнижча у Європі, зазначає експерт з енергетичних питань Олена Вітер. Та перш, ніж ставити питання про її підвищення, Україні слід дочекатися, коли Росія зробить перший крок: «Самим починати конфліктні питання – це завжди програшна позиція. Для того, щоб витягувати з рукава такий потужний інструмент, як тарифна ставка на транзит, спочатку потрібно зрозуміти позицію Росії. Якщо Росія буде готова у 2009 році продавати газ, як і цього року, то Україні ініціювати підвищення ставки на транзит є недоцільним. Це означає самим ініціювати конфлікт, а така позиція ніколи не може бути виграшною».

Відкладати завжди простіше?

Україні вже давно потрібно було ставити питання про перегляд ціни транзиту газу для Росії, каже віце-президент фонду «Стратегія-1» Михайло Гончар. Однак це питання, яке одномоментно вирішити неможливо: «Це питання завжди буде не на часі. Завжди можна знайти ту чи іншу причину, у зв’язку з якою це питання треба відкласти. Тож потрібно буде провести низку таких заходів, у тому числі і коопераційного характеру, із зарубіжними партнерами, щоб зробити більше спільників у цій ситуації і нейтралізувати тих, хто б міг також сприяти збереженню статусу кво російській стороні. А вже потім пробувати переговорним шляхом залагодити питання, досягнувши того чи іншого ступеня згоди з російською стороною. У нинішній ситуації зробити це надзвичайно важко». Відповідно до українсько-російський газових домовленостей, укладених ще за часів уряду Віктора Януковича, ціна газу для України у 2008 складає 179 з половиною доларів. Це майже на 50 доларів більше, ніж торік. Натомість українська сторона збільшила ціну транзиту російського газу своєю територією всього на 50 копійок. І становить вона 1,7 долара за проходження тисячі кубів газу ста кілометрів. Чи не надто мало?
XS
SM
MD
LG